A fejlett országoké bővült, a feltörekvő államoké mérséklődött

Mennyiségét tekintve nőtt a világkereskedelem májusban az áprilisi csökkenés után, miután a fejlett országok exportja bővült, viszont a feltörekvő államok kivitele mérséklődött – a holland CPB gazdaságelemző központ hétfőn ismertetett adatai szerint.

MNO
2011. 07. 25. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusban a kereskedelem volumene 2,3 százalékkal haladta meg az áprilisit, amikor 2,2 százalékkal csökkent a megelőző hónaphoz képest. A CPB számításai szerint a májusig tartó három hónapban a volumen 1,1 százalékkal nőtt, meghaladta az előző három hónap 0,9 százalékos bővülését.

Az import valamennyi fontos térségben és országban jelentősen nőtt, ugyanakkor a feltörekvő országok exportja – Latin-Amerikát kivéve – már a második hónapja csökkent májusban. A fejlett országok kivitele a pénzügyi válság óta legmagasabb szintre nőtt májusban.

A holland gazdaságelemző intézet számításai szerint az euróövezet exportja 3,1 százalékkal, Japáné 4,5 százalékkal nőtt áprilishoz képest, az Egyesült Államok kivitele ugyanakkor 1,3 százalékkal csökkent. Ázsia feltörekvő országainak a kivitele 0,8 százalékkal hanyatlott, Latin-Amerikáé viszont 3,7 százalékkal nőtt.

A holland elemzőközpont adatait nagy figyelemmel kísérik a politikai és gazdasági élet főszereplői, miután ez a társaság ad ki legelőször adatokat a világkereskedelem havi alakulásáról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.