A kínai befolyásra apellálnak

Az amerikai hadsereg egyesített vezérkarának főnöke arra kérte vasárnap Pekinget, hogy a távol-keleti térség biztonsága érdekében vesse latba befolyását az észak-koreai rezsimnél.

MNO
2011. 07. 10. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mike Mullen négynapos kínai látogatása megkezdésekor úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a kínai vezetők szoros kapcsolatot ápolnak Phenjannal, hatni tudnak rá, és fontos lenne, ha folytatnák ezt a gyakorlatot. Észak-Korea és az észak-koreai vezetés csak egy dologban kiszámítható, jelesül, hogy folytatni fogja a provokációkat, amelyek – mondta a tábornok – manapság veszélyesebbek, mint a múltban voltak.

Mike Mullen hangsúlyozta pekingi látogatásán, hogy országa a továbbiakban is fenn fogja tartani jelenlétét a Dél-kínai-tengeren, és szorgalmazza a területi viták békés rendezését. Hozzátette, hogy Washingtont aggasztják a térségbeli szigetek birtoklásával kapcsolatos nézeteltérések. Az Egyesült Államok tart attól, hogy az ott zajló incidensek olyan konfliktust robbanthatnak ki, amilyenre senki se számít – mondta.

A Dél-kínai tengeren fekvő két szigetcsoport – elterjedt nevük szerint a Spratly-, illetve Paracell-szigetek – hovatartozása régóta feszültséget okoz a térségbeli országok viszonyában. A jelenleg többségükben vietnámi, illetve fülöp-szigeteki ellenőrzés alatt lévő szigetekre – amelyek környéke olajban és földgázban gazdag terület – összesen öt környező ország tart igényt teljesen, vagy részben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.