A kivégzéssel nemzetközi jogot sértett az USA

Az ENSZ szerint az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy Texasban kivégeztek egy mexikói állampolgárt – jelentette ki pénteken Genfben nyilvánosságra hozott közleményében Navi Pillay, a világszervezet emberi jogi főbiztosa.

MNO
2011. 07. 08. 20:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 38 éves Humberto Lealt a texasi Huntsville börtönében szerdán méreginjekcióval altatták el örökre, miután 1995-ben halálra ítélték egy 16 éves lány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért. Leal mindvégig ártatlanságát hangoztatta. Az ítélet végrehajtásának a felfüggesztését a mexikói és az amerikai kormány is nyomatékosan kérte.

Pillay szerint az, ami Texasban történt, az amerikai jogrend hatáskörébe tartozik, ezért az Egyesült Államok nemzetközi kötelezettségeire is vonatkozik. A jelenleg Mexikóban tartózkodó főbiztos kijelentette: csalódott, hogy sem a kegyelmi ügyekben illetékes texasi testület, sem az állam kormányzója nem hozott olyan intézkedéseket, amelyekkel megakadályozható lett volna a kivégzés.

Pillay emlékeztetett arra, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság 1994-ben kérte Washingtont, hogy vizsgálja felül 51 halálra ítélt mexikói ügyét, mondván, hogy az Egyesült Államok nem teljesíti teljes egészében a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi konvencióból fakadó kötelezettségeit, amelyek szerint a vádlottaknak lehetőséget kell adni arra, hogy hazájuk konzulátusától jogi segítséget kérjenek.

Sandra Babcock, a Leal védelmét ellátó iroda vezetője szerint a konzuli segítség igénybevételével védencének valós lehetősége lett volna arra, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter ugyancsak csalódottságának adott Leal kivégzése miatt. „Ha mi nem védelmezzük a külföldiek jogait az Egyesült Államokban, azt kockáztatjuk, hogy nehézségeink támadnak, amikor külföldön tartózkodó állampolgárainknak akarunk segítséget nyújtani” – mondta Clinton.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.