A kormány a költségvetési hiány csökkenésével számol

Csökkenő költségvetési hiánnyal számol a kormány a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent 2012-es költségvetési tervezete. A kormány számításai szerint az államháztartás bevételei 1,9 százalékkal emelkednek jövőre. A kommunikációért felelős államtitkár szerint a nemzetközi gazdasági hangulattal is magyarázható a feszített költségvetés és az eddiginél nagyobb költségvetési tartalék létrehozása.

MNO
2011. 07. 20. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem két százalékkal több költségvetési bevétellel számol jövőre a kormány, mint idén. A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent irányszámok szerint az állástalanok ellátására 16 százalékkal, az egészségügyre 5 százalékkal, családtámogatásra és szociális juttatásokra pedig 3 százalékkal kevesebbet különítenek el. A kamatkiadások 5 százalékkal emelkednek jövőre, de a kormány 15 százalékkal több költségvetési tartalékkal számol, mint 2011-ben. A szociális államtitkár a csökkenő gyereklétszámmal indokolta, hogy jövőre a tervek szerint 18 milliárd forinttal kevesebbet különít el a kormány a szociális juttatásokra.

„Nem fog csökkenni a családi pótlék mértéke. Az biztos, hogy a csökkenő gyerekszám következtében a kiadásaink csökkenni fognak. Egyszerűen kevesebb gyerek után kell családi pótlékot fizetni, tehát ilyen területen fogunk spórolni” – mondta Soltész Miklós. A bizonytalan nemzetközi gazdasági környezettel indokolta a tavalyinál magasabb tartalék létrehozását a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

„Folyamatos a költségvetési hiánycsökkentés, az államadósság csökkentése, és egy olyan fegyelmezett, szigorú költségvetési politika, amely szolgálja azt az érdeket, amelyről beszéltünk: egy fenntartható, új rendszernek a létrehozását, amelyben ki lehet küszöbölni azokat az anomáliákat, amelyek az elmúlt nyolc évben előálltak. Egyszerűen ne termelje újra és újra azokat a hiányokat, amelyek finanszírozhatatlanná és fenntarthatatlanná tették” – mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

A költségvetési hiány a kormány számításai szerint jövőre 606 milliárd forintra, két év múlva pedig 594 milliárdra csökken.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.