A magyar dinnye piaci pozícióit meg kell erősíteni

Megerősítik a magyar dinnye piaci pozícióit, erről döntött a szaktárca annak nyomán, hogy csütörtökön a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) egyeztettek a kialakult magyar dinnyepiaci helyzetről a termelők, a szakmai szervezetek és a minisztérium képviselői – tájékoztatta Czerván György, a VM agrárügyekért felelős államtitkára az újságírókat a megbeszélést követően.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/795666" target="_blank"><strong>• Elindult az országos dinnyerazzia az áruházakban + Képek + Videó</strong></a>

MNO
2011. 07. 07. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közölte: a szaktárca két rendelet módosítását határozta el a termelők által felvetett gondok orvoslása – például a piacokra került rossz minőségű áru kiszűrése – érdekében. Így módosítják a gyümölcs- és zöldségellenőrzésről, valamint az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről szóló rendeletet.

A jogszabályokat Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter várhatóan már pénteken aláírja. Ezt követően a két rendeletet hétfőn hivatalosan is közzéteszik, és előreláthatólag jövő csütörtökön a rendeletek már hatályba is léphetnek. A magyar dinnye marketigtámogatást is kap: az Agrármarketig Centrumon (AMC) keresztül egy 15 millió forint forrású promóciós programmal javítják a magyar dinnye piaci lehetőségeit.

Az államtitkár emlékeztetett: a termelők kifogásolták, hogy bár a magyar dinnye minősége kiváló, a piaci pozíciójuk mégis rossz, mivel a piacon kétes minőségű bizonytalan áru is kapható. Ezért volt szükség a rendeletek módosítására. Ezek a módosított jogszabályok már szabályozzák, hogy a dinnyének milyen minőségi követelményeknek kell megfelelnie, illetve ki tevékenykedhet ebben a piaci szegmensben – mondta. Azaz a dinnyének épnek, egészségesnek, tisztának, kártevőktől mentesnek, idegen szagtól és íztől mentesnek kell lennie. A friss zöldség és gyümölcs forgalomba hozatala során például alapanyag-tárolási, tisztítási, osztályozási, gyártástechnológiai, csomagolási, valamint szállítási tevékenységet csak regisztrált élelmiszer-vállalkozó végezhet – tette hozzá.

Bognár Lajos, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a kiemelt nyári élelmiszer-ellenőrzés során – amely augusztus 26-ig tart – fokozott figyelmet fordítanak a dinnyék vizsgálatára. Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, országgyűlési képviselő az MTI-nek elmondta: mintegy 4800-5000 hektáron folyik dinnyetermelés Magyarországon. Ennek a mennyiségnek mintegy hatvan százalékát Békés megyében, elsősorban Medgyesegyháza környékén termelik meg.

Az idén várhatóan mintegy 180 ezer tonna dinnye terem Magyarországon. Ennek a mennyiségnek mintegy hetven százalékát külföldön, a többit belföldön értékesítik. Magyarországra az év kilenc hónapjában érkezik dinnye külföldről, mintegy százezer tonnányi. A magyar dinnyetermelők éves árbevétele tízmilliárd forint körül mozog. Az elnök mindehhez hozzátette: a most meghozott intézkedések sikere sok ezer ember életét befolyásolja, ezek munkahelyek megtartását biztosíthatják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.