A magyarok helytállnak Tripoliban

Magyarország a második félévben is ellátja az Európai Unió képviseletét Líbia fővárosában, Tripoliban; Budapest eleget tesz az Európai Külügyi Szolgálat ez irányú pénteki felkérésének – közölte a Külügyminisztérium.

MNO
2011. 07. 08. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca szerint a felkérés egyértelműen a magyar EU-elnökség sikeres munkájának és különösen a tripoli magyar nagykövetség válságidőszakban nyújtott kimagasló helytállásának az elismerése. Az EU-nak nincs helyi képviselete Tripoliban, az unió képviseletét a magyar nagykövetség látja el 2011. január 1. óta. A líbiai válság februári kirobbanását követően a nagykövetség aktív szerepet vállalt uniós és nem uniós állampolgárok kimenekítésének összehangolásában, valamint a konzuli segítségnyújtásban. Emellett a nagykövetség hatékony fellépésének köszönhetően sikerült elérni két amerikai, egy brit és egy spanyol állampolgárságú személy szabadon bocsátását és hazatérését – tartalmazza a külügyi közlemény.

A tárca utalt arra, hogy a magyar nagykövetség az EU intézményi képviselete mellett – kétoldalú felkérés alapján – Görögország, Horvátország, Kanada, Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok érdekeit is képviseli jelenleg Líbiában. Martonyi János külügyminiszter májusban – amikor a magyar nagykövetség erőfeszítéseinek köszönhetően szabadult ki négy külföldi újságíró – azt mondta: a nagykövetség elsődleges feladata a jelenlegi helyzetben a humanitárius tevékenység, „addig ott is kell maradnunk, ameddig szükség lesz ránk”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.