A nacionalisták elutasították a javaslatokat

A flamand nacionalista párt (N-VA) visszautasított csütörtökön egy újabb ajánlatot, amelynek elfogadásával újrakezdődhettek volna a kormányalakítási tárgyalások a történetének leghosszabb belpolitikai válságát élő Belgiumban.

MNO
2011. 07. 07. 19:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Flandria önállóságát célul kitűző, Bart De Wever vezette, N-VA – Belgium legnagyobb pártja – elégtelennek minősítette a kormányválság megoldásával megbízott vallon szocialista politikus, Elio Di Rupo javaslatait. A belga szocialistákat (PS), a frankofón oldal vezető pártját irányító Di Rupo hétfőn tett le az asztalra egy kormányprogramot, amely költségvetési szigort, valamint a belga régiók autonómiájának megerősítését célzó intézményi reformokat ígért válaszul a flamand követelésekre. „A legjobb akarattal sem tudom azt mondani, hogy ennek a jegyzéknek az alapján sikerre vezethetnek a tárgyalások” – dobta vissza a javaslatot Wever csütörtöki sajtókonferenciáján.

A 2010. június 13-i választásokkal kezdődött belga politikai válság csak még inkább elmélyült, mióta Di Rupo kijelentette, hogy a holland nyelvű északi országrész szavazását tavaly megnyerő N-VA részét kell képezze a jövendő kormánykoalíciónak. Azóta pedig, hogy számos más párt – így a vallon és a flamand oldal szocialista, liberális és centrista pártjai – igent mondtak a tárgyalásokra, és hajlandóak voltak módosítani is legfontosabb programpontjaikat, minden tekintet az N-VA felé irányul.

Úgy tűnt, Di Rupo újabb kormányprogramja végre lehetővé teszi a kabinet megalakítását több mint egyévi politikai bénultság után. Egyebek közt a szövetségi intézmények reformját javasolta egyes kompetenciáknak a régiók számára való átadásával, mindazonáltal elég erős szövetségi államot ígért a frankofón Vallónia és Brüsszel igényeinek megfelelően, amelyek az ország szétszakadásától tartanak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.