A Nemzeti Múzeumban él tovább a magyar elnökség emléke

Többek között „hímes” pendrive-val, Zsolnay-medállal és Rubik-kockával, vagyis az elmúlt félévi magyar uniós elnökség hivatalos ajándéktárgyaival, berendezési elemeivel bővül a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) gyűjteménye; a csaknem 150 darabos kollekció péntektől egy hétig a nagyközönség számára is megtekinthető.

MNO
2011. 07. 08. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A soros uniós elnökségi fél év zárultával felvethető a kérdés: mi marad utána? – vetette fel az ajándéktárgyak pénteki budapesti átadási ünnepségén a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára. Győri Enikő emlékeztetett arra, hogy a magyar elnökség nélkül nem sikerülhetett volna június végéig lezárni az EU-csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, más magyar vívmányok – az uniós romastratégia vagy a régiós Duna-stratégia elfogadása – pedig olyan kereteket jelentenek, amelyeket a jövőben lehet konkrét tartalommal megtölteni. Tárgyi oldalon is számos emléke marad azonban a magyar EU-elnökségnek, és ezek nem kerülhetnének méltóbb helyre a Magyar Nemzeti Múzeumnál – hangsúlyozta.

Az államtitkár kiemelte a brüsszeli Justus Lipsius-ház elnökségi tárgyalója, illetve a fél évig ugyanott található olvasóliget a Nemzeti Múzeumnak átadott berendezését, hozzátéve: más bútordarabokat a kormány például Beregszászra vagy Csíkszeredára juttat el. „Az elnökségi ajándéktárgyak egyik csoportjába a hagyományos magyar kincsek, termékek tartoznak, de bemutattuk az innovatív oldalunkat is” – jegyezte meg az államtitkár.

Az MNM tárlóiban így megtekinthetők a VIP-vendégeknek szánt Herendi porceláncsészék, Zsolnay-medálok és egyéb ajándéktárgyak, a neves magyar találmányokat, valamint a jellegzetes finomságokat tartalmazó ajándékdobozok is, míg egy pálinkáspohár egy új magyar találmányra, a pálinkaautomatára utal.

A Külügyminisztérium által átadott tárgyak listáját Robák Ferenctől, a magyar EU-elnökség operatív biztosától vehette át Csorba László főigazgató, aki hangsúlyozta: a modern kor muzeológusa nemcsak a múltra, hanem a jövőre is gondol a gyűjteményezés során. Újságírói kérdésre válaszolva Csorba László közölte, a magyar uniós elnökség tárgyi emlékei az egyhetes kiállítás után a múzeum raktárába kerülnek, de közülük számos tárggyal a jövő kiállításain is találkozhatnak majd a látogatók.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.