A Restaurátor kapta a Kristályglóbuszt

A Restoration (Restaurátor) című, Joseph Madmony rendezte izraeli játékfilm kapta szombaton este Karlovy Varyban a 46. nemzetközi filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt.

MNO
2011. 07. 10. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fődíjjal 30 ezer dolláros pénzjutalom is jár. Joseph Madmony személyesen vette át a fődíjat Jirí Bartoskától, a kilencnapos csehországi filmszemle elnökétől. A győztes film egyfajta pszichológiai tanulmány a mai izraeli társadalom néhány jellegzetes alakjáról. A főszerepet – egy öregedő férfit, akinek döntenie kell, érdemes-e tovább működtetni a csőd felé haladó restaurátorműhelyt – Sasson Gabai alakította.

A versenyfilmeket értékelő nemzetközi zsűri élén Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező állt. Szabó a díjátadáson azt mondta: díjat érdemelne a fesztivál közönsége is, amely kitűnő hangulatot teremtett és megtöltötte a vetítőtermeket. Az ünnepélyes díjkiosztásra a Thermál szálló dísztermében a cseh politikai, társadalmi és kulturális élet neves képviselőinek jelenlétében került sor.

A 12 versenyfilm közül a Cigán (Cigány) című szlovák-cseh film külön elismerést kapott a nemzetközi zsűritől. A filmet Martin Sulík rendezte, s kelet-szlovákiai cigány környezetben játszódik. Az elismerést, amellyel 20 ezer dollár is jár, Szabó István adta át a rendezőnek. Különdíjat kapott Ján Mizigár, a főszerepet alakító amatőr színész is. A nem hivatalos zsűriktől pedig további két díjat is kapott ez a film.

A legjobb férfi színészi alakításért David Morse amerikai, a női alakításért pedig Stine Fischer Christensen dán színésznő kapott hivatalos elismerést, Kristályglóbuszt. Morse a Collaborator című amerikai-kanadai, míg Christensen a Die Unsichtbare című német filmben játszott. A dokumentumfilmek kategóriájában egy lengyel ((Deklaracja niesmiertelnosci) és egy dán filmet (Det gode liv) jutalmazott a szintén nemzetközi zsűri.

A legjobb rendezőnek kijáró Kristályglóbuszt Pascal Rabaté, francia rendező kapta a Holidays by the Sea című alkotásért. Az idei filmszemle végén John Turturro amerikai filmes kapott életműdíjat a fesztivál elnökétől a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért. A nézők díját több mint 70 ezer szavazattal Nickyho rodina (Nicky családja) című szlovák-cseh film kapta.

Az idei 46. nemzetközi filmszemlén Karlovy Varyban – Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválján – mintegy 200 filmet láthattak az érdeklődők. A fesztivál költségei 135 millió cseh koronára – csaknem másfél milliárd forintra – rúgtak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.