A szabadtér segít megadni a hangulatot

Gyula fürdővárosában föllépni mást jelent a hazai művészeknek, mint hagyományos kőszínházban színpadra állni. De hogy látják ezt ők maguk?<br />

MN
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mondanám, hogy a nyári játékok többet jelentenek nekünk, mint a jól megszokott színpadok, az ugyanakkor jólesik, hogy ilyenkor gyönyörű környezetben mutathatjuk meg mindazt, amit év közben az állandó munkahelyünkön. Másrészt ha ilyenkor olyan társulatban dolgozunk, amelyet csak egy-egy darab kedvéért válogatnak össze, akkor ugyanúgy tudunk találkozni a kollégákkal, mintha filmeznénk.
Elsősorban ez utóbbi, valamint a külső helyszínek adják a szabadtéri játékok varázsát – mondja a várszínházban az Indul a bakterház bakterét alakító Eperjes Károly. – Fontos az is, hogy a nyári társulatok a szabadság jegyében kicsit jobban együtt tudnak maradni – közösen strandolunk és kirándulunk, ami remekül formálja a közösséget. Másrészt ilyen alkalmakkor a közönséghez is közelebb kerülhetünk, hiszen ők is láthatják rajtunk, hogy teljesen hétköznapi emberek vagyunk.
A szintén a nyári repertoárban szereplő János királyban főszerepet játszó Für Anikó ugyancsak úgy látja, bár a színészi munkát a szabadtér nem befolyásolja, ám az előadások atmoszféráját a helyszín különlegessé teszi. – A hangulatot a csillagos ég, az incselkedő szellő, ne adj’ isten, a fenyegetően gyülekező esőfelhők teszik különlegessé mind a közönség, mind a színészek számára. A nyári fesztiváli játékoknál persze az is jó, hogy előadások után nem rohanunk haza, másnap pedig nem kezdődik elölről a próba – emiatt sokkal szabadabbak lehetünk, beszélgethetünk, van időnk örülni egymás társaságának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.