A táplálkozási rugalmasság túlélésük záloga

A táplálkozásukra jellemző rugalmasságnak köszönhetik a szürke bálnák (Eschrichtius robustus), hogy a meglehetősen szűkös időket is túlélik.

MNO
2011. 07. 09. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Átvészelték a jégkorszakot, és valószínűleg a globális felmelegedést is kibírják” – közölte David Lindberg, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) munkatársa a PLos ONE online szaklapban. A szürke bálnák táplálékul a tengerfenéken lévő iszapból szűrik ki a planktonokat. Vancouver környékén ugyanakkor megfigyeltek egy csoport állatot, amely más bálnafajokhoz hasonlóan a vízből is ki tudta választani az apró organizmusokat. Lindberg szerint ennek az alkalmazkodó készségnek köszönhető, hogy a szürke bálnák túlélték a jégkorszakot.

Genetikai állományuk alapján 76-120 ezer példány is élhetett a Csendes-óceán amerikai partjainál, mielőtt az ember elkezdte vadászni őket. Bár az állatok fejlődésük során több jégkorszakot is átvészeltek, a kutatók szerint génjeikben nincs annak jele, hogy egyedeik száma megtizedelődött volna, holott a korábbi számítások alapján a tengerfenék nem biztosíthatott elegendő táplálékot ennyi bálna ellátására. Lindberg úgy véli, a rejtély megoldódik azzal a ténnyel, hogy a bálnák képesek változtatni táplálkozási szokásaikon, és sokkal rugalmasabbak, mint azt korábban feltételezték.

Miután az elmúlt 120 ezer év klímaingadozásait is túlélték, valószínűleg átvészelik a következő globális felmelegedést is – fejtette ki a biológus. A kaliforniai szürke bálnák száma az ellenük folyó vadászat miatt egykor mintegy ezer példányra apadt, mára ismét megközelítőleg 22 ezer él belőlük a vizekben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.