A telefoncsörgés vezette az áldozatokhoz a mészárost + Videó

Anders Breivik több áldozatának az lett a veszte a norvégiai Utoya szigeten, hogy hiába próbáltak elrejtőzni, megszólalt a mobiltelefonjuk – számoltak be a Magyar Nemzet tudósítójának túlélők. Az oslói támadás során a belügyminisztérium épülete annyira megsérült, hogy le kell bontani, jelenleg a tűzoltók a fontos iratokat mentik. A közvélemény fel van háborodva a Breivikre váró ítélet miatt.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/799973" target="_blank"><strong>• Nem hittek az apának: a norvég rendőrség viccnek vélte a lövöldözést</strong></a>

MNO
2011. 07. 28. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norvégia leggazdagabb emberei egymillió eurót gyűjtöttek össze, hogy újjávarázsolják az Oslótól nem messze fekvő Utoya szigetet, ahol múlt pénteken 68 fiatalt mészárolt le a merénylő.

Egy túlélő fiatal pár elmondása szerint Breivik több áldozatának az lett a veszte a szigeten, hogy hiába próbáltak elrejtőzni, megszólalt a mobiltelefonjuk. A pár nem tudta kikapcsolni mobiltelefonjait, így attól rettegtek, hogy aggódó szeretteik őket is keresni fogják, és így talál rájuk a gyilkos.

Oslóban jelenleg a belügyminisztérium épületéből tűzoltók mentik a fontos, titkos iratokat, ugyanis az épület annyira megsérült az itt elkövetett merénylet során, hogy le kell bontani – számolt be Oslóból a Magyar Nemzet tudósítója.

Magányos farkas

Anders Breivik gyerekkori barátja szerint a norvég gyilkos magányos farkas volt. Azt mondják, soha sem volt barátnője, és az 1500 oldalas iromány is azt bizonyítja, hogy nem hirtelen felindulásból követte el tettét. Az Anders Breivikre kiszabható börtönbüntetés kapcsán a norvég közvélemény fel van háborodva, és azt szeretnék, hogy a kormányzat gondolja át az ítéletet, hiszen a norvég törvények értelmében a merénylő 21 év múlva kiszabadulhat – mondta el a tudósító. Mint ismert, Breivik gyakorlatilag luxuskörülmények között fog élni az egyik legjobban felszerelt norvég börtönben.

„Most befejeztem”

„Most befejeztem” – a Verdens Gang című norvég lap csütörtöki száma szerint ezek voltak Anders Behring Breivik első szavai az Oslóhoz közeli Utoya szigetén rendezett múlt pénteki vérfürdő után, amikor a rendőrök őrizetbe vették.

A 32 éves gyanúsított ezután egyfolytában beszélt – folytatta az újság, de a cikkből nem derül ki, miket mondott pontosan. A rendőrség – amely csütörtökön nem óhajtotta megerősíteni a lap információit – előző nap beszámolt az őrizetbe vételről, megjegyezve, hogy Breivik nem tanúsított ellenállást.

Az NTB norvég hírügynökség rendőrségi körökre hivatkozó, csütörtöki jelentése szerint másodpercekkel az őrizetbe vétel előtt a közelben tartózkodó elitegység tagjai már célba vették a férfit, hogy ártalmatlanná tegyék vagy megöljék. Amint azonban az egyik rendőr meggyőződött arról, hogy Breiviknél nincs fegyver, és nincs rajta robbanószerkezet, a tűzparancsot az utolsó pillanatokban visszavonták.

Az elitkommandó vezetőjének, Haavard Gaasbakknak az elmondása szerint nem sokkal azután, hogy a szigetre értek, és közeledtek a lövöldözés helyszíne felé, odakiáltottak, hogy „Rendőrség! Fegyverrel vagyunk!” Ezután egy fás helyről előjött Breivik feltartott kézzel, fegyvere 15 méterrel mögötte letéve. A rendőrség szerint ekkor 18 óra 27 volt, egy órával és egy perccel azután, hogy a helyi rendőrség az első riasztást kapta, s körülbelül nyolcvan perccel azután, hogy a norvég média szerint a mészárlás elkezdődött.

(hírTV/MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.