Adományt kaptak a mentősök a fogvatartottaktól

Fogvatartottak adományoztak az Országos Mentőszolgálat sátoraljaújhelyi mentőállomásának csütörtökön: speciális végtagrögzítő eszközöket kaptak a mentősök a zempléni városban található fegyház és börtön hét fogvatartottjának alkotásaiból rendezett kiállítás bevételéből.

MNO
2011. 07. 28. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jótékonysági akció előzménye az volt, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön elítéltjeinek munkáiból nemrég tárlatot rendezetek az intézettel azonos épülettömbben található Börtönmúzeumban. Az ott látható festményeket, tárgyakat a látogatók meg is vásárolhatták, ebből gyűlt össze az a pénz, amelyből a mentősöknek felajánlott eszközöket – elsősorban végtagrögzítőket – csaknem 150 ezer forint értékben megvásárolták.

Rózsahegyi Tamás, az intézet vezetője elmondta: az ötlet maguktól az elítéltektől származott, de hogy mire van leginkább szükség, arról megkérdezték a mentősöket. Hozzátette: az akció jelentősége, hogy azok az emberek, akik korábban a társadalomtól elvettek valamit, most önszántukból felajánlást tettek.

Breitenbach Géza, a mentőszervezet észak-magyarországi regionális orvosigazgatója úgy fogalmazott: rendkívül hasznos eszközöket kaptak az elítéltektől. A baleseteknél jól alkalmazható végtagrögzítő ugyanis eddig nem volt minden sátoraljaújhelyi járműben, csak a rohamkocsikban, most azonban már a hagyományos mentőket is fel tudják szerelni ezekkel. Az elítéltek felajánlották: egyéb akcióval is szeretnék támogatni a mentőszolgálatot.

A fegyház és börtön által fenntartott Börtönmúzeumban júniusban rendeztek kiállítást az intézetben fogva tartott elítéltek képzőművészeti alkotásaiból. Az ő reintegrációjukat, társadalomba való visszailleszkedésüket segíti elő a másfél évtizede működő Kreatív műhely, ahol festészettel, üvegfestéssel, kerámiakészítéssel foglalkozhatnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.