Agassi bekerült a Hírességek Csarnokába

A korábbi világelső, nyolcszoros Grand Slam-győztes Andre Agassit beiktatták a tenisz Hírességek Csarnokába.

MNO
2011. 07. 10. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepségre szombaton az egyesült államokbeli Newportban került sor, ezzel a 41 éves amerikai játékos csatlakozott feleségéhez, a német Steffi Grafhoz, aki 2004-ben került a Hall of Fame-be. „Túl későn szerettem bele a teniszbe. Elkövettem hibákat, de hálás vagyok a sportnak mindazért, amit adott nekem” – mondta a ceremónián a Las Vegas-i sztár.

Agassi 1986-ban, 16 évesen debütált a profik között, s első GS-tornáját Wimbledonban nyerte 1992-ben. 1997-ig karrierje töretlenül ívelt fel, 1994-ben a US Open, 1995-ben pedig az Australian Open bajnoki címét hódította el. Ugyanebben az esztendőben Davis Kupát nyert az amerikai csapattal, s 1996-ban olimpiai bajnoki címet szerzett egyesben Atlantában.

A pályafutása első felében extravagáns megjelenésével és viselkedésével külön figyelmet kivívó versenyző 1997-ben mély gödörbe került: 2009-ben megjelent önéletrajzi könyvében bevallotta, hogy rendszeresen ivott és kábítószerezett, emellett hazugsággal magyarázta ki magát egy pozitív doppingteszt után. Közben visszacsúszott a ranglista 141. helyére.

A hosszú hullámvölgyből aztán visszaküzdötte magát a legjobbak közé, 1999-ben megnyerte a párizsi Roland Garrost, s ezzel ötödikként a férfi tenisz történetében elérte a karrier Grand Slamet. Ugyanabban az esztendőben a US Openen, majd néhány hónappal később, 2000 januárjában az ausztrál nyílt bajnokságon is nyert. Melbourne-ben 2001-ben és 2003-ban sem talált legyőzőre. Az amerikai sztár 2006-ban, a US Open harmadik fordulójában játszott utoljára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.