Akcióprogram a közlekedési összeköttetésekért

Zökkenőmentesebbé, biztonságosabbá és megbízhatóbbá tehetik a közlekedési összeköttetéseket az Európai Unió, valamint keleti és déli szomszédjai között azok az intézkedések, amelyekre az Európai Bizottság tett javaslatot csütörtökön.

MNO
2011. 07. 07. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húszpontos akcióprogramot Siim Kallas közlekedési és Stefan Füle bővítésért felelős biztos mutatta be Brüsszelben. Kulcsfontosságú elemei között szerepel az EU légiközlekedési belső piacának kiterjesztése a szomszédos régiókra, az uniós közlekedési hálózat és az EU-val szomszédos régiókban rendelkezésre álló infrastruktúra összekapcsolása kiemelt közlekedési projekteken keresztül, a vasúti árufuvarozásban piacnyitás és a műszaki akadályok kiküszöbölése, a szomszédos országok segítése a közúti közlekedésbiztonság javításában.

Ukrajna esetében például a közúti közlekedésben a határátlépés könnyítését célzó vámügyi együttműködéssel és a rendszeres buszközlekedés segítésével, a vasúti közlekedésben pedig egyebek között a műszaki nehézségek kiküszöbölésével javasol előrelépést a bizottság. Utóbbival kapcsolatban a közlemény megjegyezte, hogy az évtized végéig 40 százalékos emelkedést várnak a vasúti teherközlekedésben az EU és keleti szomszédjai között.

A javaslatot megvitatja az Európai Parlament és az EU-tagországok kormányait képviselő uniós intézmény, a tanács is. A finanszírozást illetően a bizottság közleménye kiemelte: 2013-ig a meglévő forrásokból fedezik a szükségleteket, az azt követő időszakra vonatkozó kereteket pedig a 2014–2020 közti költségvetésről folyó tárgyalásokon dolgozzák ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.