Árvíz és hurrikán a lovagteremben

Árvizek, hurrikánok vagy például a vörösiszap-katasztrófa utáni újjápítésről nyílik fotókiállítás pénteken Újratervezés címmel a budapesti Szent István-bazilika lovagtermében, a Kós Károly Egyesülés vándoriskolájának szervezésében.

MNO
2011. 07. 28. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus 12-ig látható tárlat a magyarországi katasztrófák mellett több külföldi szerencsétlenséget is felvonultat, valamint bemutatja az ezekre adott építészeti válaszokat – tájékoztatta Terdik Bálint szervező az MTI-t. Hozzátette, hogy a kiállított anyagban a szerencsétlenség képeitől az újjáépítés első lépésein keresztül az elkészült, új házakig lehet végigkísérni a történteket.

A szervező felidézte, hogy a vándoriskola tagjai komoly részt vállaltak az elmúlt években a katasztrófák utáni helyreállításokban, újjáépítésekben, például a beregi, a felsőzsolcai árvizet vagy a devecseri–kolontári vörösiszap-katasztrófát követően. „Be kívántuk mutatni tapasztalatainkat és összevetni a magyarországi újjáépítéseket a nagyvilág hasonló helyzeteivel” – fogalmazott Terdik Bálint.

Látható lesz például a Katrina hurrikán utáni New Orleans vagy az olaszországi Stava falu, amelyet egy közeli bánya ülepítő medencéjének vize öntött el 1985-ben. „A kiállítás célja, hogy összefoglaljuk azokat a tapasztalatokat, amelyek a katasztrófák utáni újjáépítésekből levonhatók” – magyarázta a szervező. A tárlatra nagyméretű tablókat állítanak össze, összesen hatvanat.

A kiállítás Budapest után Nyíregyházára, Debrecenbe, Pécsre, Győrbe, majd Sopronba utazik, októberben pedig egy nemzetközi építészeti konferencia idejére visszatér a fővárosba. „Terveink szerint az anyaga később bővülni fog, szeretnénk bemutatni például egy kaliforniai technológiai újítást is, valamint egy-két tablón megemlékeznénk a 2010-ben Haitin történt földrengés vagy a 2004-es dél-ázsiai cunami után újjáépítésről” – tette hozzá. A tárlatot pénteken Makovecz Imre Kossuth-díjas építész nyitja meg, beszédet mond Snell György plébános, valamint Szilágyi Szabolcs, a Kós Károly Egyesülés vándorépítésze.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.