Árvízvédelmi intézkedések Zalaegerszegen

Az utóbbi években gyakrabban jelentkező, hirtelen nagy mennyiségű csapadék kezelését és a Zala kiöntésének megakadályozását is szolgálja az a csatornahálózat, amely október végére készül el Zalaegerszegen – közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

MNO
2011. 07. 28. 15:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyutai Csaba (Fidesz–KDNP) elmondta: még 2009-ben nyert Zalaegerszeg európai uniós forrásból 207,9 millió forintot a 244,5 milliós beruházáshoz, amelynek kivitelezési munkálatai tavaly nyáron kezdődtek el. A Zala jobb parti városrészének csapadékvíz-elvezető hálózatára vonatkozó rekonstrukciós és fejlesztési munkálatokat elsősorban a megváltozott időjárási viszonyok indokolták.

Az utóbbi években a zalai megyeszékhelyen is gyakrabban fordult elő hirtelen érkező, nagy mennyiségű csapadék, illetve a városban a fejlődés jeleként egyre több a burkolt felület, mindezek azonban problémákat okoztak a vízelvezetés során.

A beruházás terveit nemrég átdolgozták, hogy a zalai árhullám és a nagyobb esőzés ellen egyaránt tudjanak védekezni. A két részből álló munka során így zárt csatornába terelik a fő csapadékgyűjtőnek számító Vizslaréti-árkot, amelyet új nyomvonalon, zsilippel vezetnek be a Zalába, másrészt több utcát érintően megnövelik a csapadékcsatorna átmérőjét.

Dormán László, a kivitelező zalaegerszegi Hydrocomp Kft. ügyvezetője elmondta: a hálózat nagyobb része már elkészült, több helyen már csak a szegélyépítés és az aszfaltozás van hátra, hogy az október végi határidőre végezzenek. Hozzátette, hogy még folyamatban van a Vizslaréti-árok lefedése és szabályozása, ami lehetővé teszi, hogy normál viszonyok között a csapadékvíz a Zalába jusson, árvízi helyzetben pedig a zsilip megakadályozza a visszafolyó esővíz okozta elöntéseket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.