Augusztus 19-ig adható be a támogatási kérelem

Az idén tavasszal fagykárt szenvedett gazdálkodók támogatási kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) – a honlapon közzétett formanyomtatványokon – legkésőbb ez év augusztus 19-ig nyújthatják be – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798855" target="_blank"><strong>• Melengethetik a gazdák szívét a fagykárra adott milliárdok</strong></a>

MNO
2011. 07. 29. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A támogatási kérelmeket a kárt szenvedett ültetvényterület elhelyezkedése szerint területileg illetékes megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szervéhez kell benyújtani. A szakigazgatási szervezet a – záradékkal ellátott – támogatási kérelmeket szeptember 5-éig továbbítja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A kérelmek elfogadásáról hozott MVH-döntést követően a támogatásokat szeptember 30-ig kifizetik. Az ültetvényekben idén májusában bekövetkezett fagykárok enyhítéséről szóló VM-rendelet július 30-tól hatályos.

A tárcánál emlékeztetnek: a májusi országos kiterjedésű fagyok a 2007. évi fagykárokhoz hasonló veszteséget okoztak a magyar szőlő- és gyümölcsültetvényekben. A kárbejelentések összesítése alapján több mint 32 ezer hektár ültetvény károsodott. Az előzetes becslések alapján megközelítőleg 28-29 milliárd forintnyi kár keletkezett.

A kormány a kárt szenvedett mezőgazdasági termelők megsegítése érdekében intézkedéscsomag összeállításával bízta meg a Vidékfejlesztési Minisztériumot. A csomag első eleme egy 1,27 milliárd forint keretösszegű támogatás, amely a fagy miatt ültetvényeikben 70 százalékos vagy azt meghaladó mértékben károsodott mezőgazdasági termelők kárenyhítését szolgálja. Emellett a termelők mielőbbi talpra állása érdekében maximum 20 éves lejáratú, kamat- és bankiköltségmentes hitel felvételére is lehetőség nyílik 8 milliárd forint összegben. További mintegy 4 milliárd forint jut a fagykárok mérséklésére az agrárkár-enyhítési rendszerből – tartalmazza a közlemény.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.