Az együttműködést is ünnepelték a kiállítással

Hagyományos népművészet modern szemszögből – röviden így lehetne jellemezni a kiállítást, mely a napokban nyílt meg Pozsonyban.

MNO
2011. 07. 30. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Új Szó című pozsonyi magyar napilap szerint a kiállítás azt firtatja, vajon létezik-e a tradicionális kézművességnek bármiféle folytatása a modern dizájnművészetben. A Folklore is Alive! című kiállítás, amely szeptember 17-ig tekinthető meg a pozsonyi Népi Művészetek Központjának (ÚLUV) galériájában, egyértelműen állítja, hogy igen.

„A kiállítás kortárs iparművészek és formatervezők népi motívumokon alapuló vagy hagyományos népi technikákkal készült munkáit mutatja be. A fiatal cseh, szlovák, magyar és lengyel művészek munkáiból, a visegrádi négyek összefogásának jegyében nyílt kiállítás a visegrádi országok húszéves együttműködését is ünnepli” – olvasható a lapban.

A tárlatot a Cseh Kulturális Centrum szervezte az ÚLUV, a magyarországi Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a lengyel Cepelia Művészeti és Kézműves Alap együttműködésével. Míg a szlovákiai kiállítók a Körök a vízen (Kruhy na vode) országos verseny legjobbjaiból kerültek ki, a magyarországiak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai, akik főképp divat- és textiltervezés témakörben állították ki alkotásaikat.

Megtekinthető többek között Kele Ildikó cigány népművészet által inspirált számos ruhakölteménye, Rainer-Micsinyei Zsófia kézitáska-sorozata és az egyetem diákjainak közös kékfestő textilmunkája is. Az izgalmas kiállítás a szlovák főváros után Magyarországra, Lengyelországba, majd pedig Belgiumba vándorol tovább – tájékoztat az Új Szó.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.