Az utolsó császárok kolostortemplomát tárták fel

Az utolsó bizánci császárok, a Palailogosz-dinasztia által építtetett kolostortemplomot tárták fel bolgár régészek Szozopol közelében.

MNO
2011. 07. 09. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bolgár Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének az expedíciója a középkori Szent Apostolok kolostorában végez ásatásokat. A feltárások során került napvilágra a templom, amelyet az 1341 és 1391 között uralkodó V. Jóannész Palaiologosz nagybátyja, Anasztasziusz Palaiologosz építtetett 1335 körül – olvasható a Novinite (http://www.novinite.com) angol nyelvű bolgár hírportálon.

Bozsidar Dimitrov, a Bolgár Nemzeti Történeti Múzeum igazgatója szerint ez volt a legszebb és a legnagyobb korabeli templom a Fekete-tenger partvidékének bulgáriai szakaszán. Az épület 24 méter hosszú és 16 méter széles. A templomkertben 120 magas rangú személy, többségükben katonatiszt végső nyughelyét tárták fel. Az ásatások során feltárták egy ifjú hölgy sírját is, akinek „útravalóul” 65 ezüst- és rézpénzt adtak hozzátartozói.

Szozopolt, az ókori Apollóniát Kr.e. 600 körül alapították kis-ázsiai görög telepesek. A várost Kr.e. 71-ben Marcus Lucullus római légiói pusztították el. A IV. században kapta a Szozopolisz, azaz a mentség városa nevet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.