Behívatták a nagykövetet

Behívatták a szíriai nagykövetet az amerikai külügyminisztériumba.

MNO
2011. 07. 09. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külügyi tárca pénteken közölte, hogy Imád Musztafa nagykövetet annak nyomán kérették be, hogy kiderült, Szíria washingtoni diplomatái filmfelvételeket készítettek a szíriai elnyomás ellen tartott békés amerikai tüntetések résztvevőiről. Az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy baja eshet a tüntetők Szíriában élő hozzátartozóinak.

A szerdán tartott megbeszélésen Eric Boswell, a külügyminisztérium diplomáciai biztonságért felelős államtitkár-helyettese az Egyesült Államok nyugtalanságának adott hangot a filmfelvételek készítése miatt. „Az amerikai kormány nagyon komolyan veszi azokat az információkat, amelyek szerint bármelyik külföldi kormány megpróbálja megfélemlíteni amerikai földön a szólásszabadság alkotmányos jogát gyakorló személyeket” – szögezte le a washingtoni külügyminisztérium pénteken kiadott közleményében.

Az Egyesült Államok és Szíria kapcsolatai egyre jobban romlanak azóta, hogy a szíriai rendszer erő alkalmazásával próbálja vérbe fojtani a kormányellenes tüntetéseket. Az amerikai kormányzat pénteken ugyancsak nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy Damaszkuszban bírálták Robert Ford amerikai nagykövet Hama városban tett látogatását. A szíriai lakosságot sújtó véres megtorlás miatt az Egyesült Államok májusban befagyasztotta több szíriai politikai és katonai intézmény, illetve vezető – köztük Bassár el-Aszad elnök – javait.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.