Békefenntartók ellenőrzik a felgyújtott határátkelőt

Amerikai békefenntartók ellenőrzik csütörtök reggel óta a forgalmat azon a koszovói határátkelőn, amelyet előző este gyújtottak fel feltehetőleg koszovói szerbek, tiltakozva amiatt, hogy koszovói albán kommandósok próbálták elfoglalni a létesítményt. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/799911" target="_blank"><strong>• Feldühödött szerbek felgyújtottak egy határátkelőt + Képek</strong></a>

MNO
2011. 07. 28. 12:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO koszovói békefenntartói erejének (KFOR) katonái átvizsgálják a Szerbiával közös határon fekvő jarinjei átkelőn áthaladó autókat és utasokat. Kizárólag személygépkocsikat engednek át, mivel – mint mondta egy KFOR-illetékes – a gyújtogatás okozta károk miatt nagyobb autók nem tudnak áthaladni rajta.

Szerdán Erhard Bühler, a KFOR parancsnoka tárgyalt a koszovói szerbek, illetve Belgrád képviselőivel, közöttük Goran Bogdanoviccsal, a szerb kormány Koszovó-ügyi miniszterével, s abban állapodtak meg, hogy amerikai békefenntartók veszik át a jarinjei közúti forgalom ellenőrzését.

Kedd hajnalban Hashim Thaci koszovói kormányfő utasítására a koszovói rendőrség különleges egységei megpróbálták elfoglalni a jarinjei és a brnjaki határátkelőt, hivatalos magyarázat szerint azért, hogy megakadályozzák a szerb áruk importját Koszovóba. A pristinai sajtó szerint ez a koszovói kormány első próbálkozása volt arra, hogy kiterjessze hatalmát Koszovó egész területére. A kísérlet azonban a térségben egy tömbben élő szerbek heves ellenállásába ütközött, s csak a brnjaki átkelőt sikerült elfoglalniuk. Szerda este feldühödött, álarcos szerb fiatalok felgyújtották a jarinjei átkelőt.

Hashim Thaci azzal vádolta csütörtökön Belgrádot, hogy szítja az erőszakot a szerbek lakta Észak-Koszovóban. Rendkívüli sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az incidensekért a térségben Szerbia által létrehozott párhuzamos hatalmi struktúrák a felelősek. Thaci leszögezte, hogy a koszovói rendőrség és a KFOR a továbbiakban is ellenőrzése alatt fogja tartani a brnjaki átkelőt, és vissza akar térni a másikra is.

„Kompromisszum kizárt” – szögezte le Thaci, s hozzátette, hogy az Észak-Koszovó elszakítására irányuló belgrádi kísérlet kudarcot fog vallani. Felszólította a lakosságot, hogy őrizze meg nyugalmát, és bízzon a koszovói intézményekben és a KFOR-ban.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön telefonon beszélt Thacival és Borisz Tadics szerb elnökkel, és elítélte az erőszakcselekményeket, valamint aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzet miatt. Felszólította Belgrádot és Pristinát, hogy térjenek vissza a párbeszédhez és haladéktalanul rendezzék a megoldatlan kérdéseket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön zárt ülésen tájékozódik a kialakult helyzetről, Koszovóban pedig folytatódnak a tárgyalások Belgrád és Pristina között a KFOR-parancsnok közvetítésével.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.