Borhetek a bazalt árnyékában

A tanúhegyek lábánál, a Balaton partján koccintani egy jófajta, hűvös olaszrizlinggel, miközben a háttérben halk jazz szól – többek közt ezt az élményt élhetjük át, ha ellátogatunk a badacsonyi borhetekre. Vagy ha csak egy borozgatós estével koronázzuk meg a strandolást.

Szabó Eszter
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hímbornak nevezi a badacsonyi borokat Hamvas Béla, a Bor filozófiájában, mint írja, azért, mert a férfi minden árnyalata megvan bennük, az önmagában gyönyörködő Nárcisszusztól az aszkétáig és a királyi előkelőségtől a bohémságig. E történelmi borvidék méltán híres borairól, így hírnevének, örökségének megőrzése kihívás is egyben az itt élő emberek számára – ez már a Borbély Családi Pincészetet krédója. És ezzel cseng egybe a badacsonyi borhetek rendezvénysorozat célja is: lehetőséget teremteni messze földön híres borai megismerésére. A borrégióban lényegében minden szőlőfajta megterem, de a méltán elismert badacsonyi olaszrizlingen kívül olyan évszázadok óta itt honos nedűket is érdemes megízlelni, mint például a szürkebarátot vagy a kéknyelűt.
Ezeket a nedűket július 16-a és 31-e között, a badacsonyi borheteken könnyedén meg lehet kóstolni. Sőt a rendezvény ennél többet is nyújt, hiszen nem csupán a szőlő és bor nemzetközi városát, Badacsonyt mutatja be, hanem az egész térség, valamint annak kulturális és természeti értékeit is megismerteti. Ennek megfelelően a kitűnő borok és a színvonalas, szórakoztató programok mellett népművészeti és kirakodóvásár is várja a rendezvénysorozatra látogatókat.
A július 16-i megnyitón táncol az Ezüst Kükapú Táncegyüttes, koncertet ad a Szegedi Molnár Dixieland Band, majd bál következik a Helios együttessel. Az első napon a rendezvény szóvivője, Hevesi Tamás lesz a sztárvendég. A közönség többször találkozhat Nagy Bandó Andrással is. Badacsonytomaj vendége lesz a Veszeluha (Becenyxa) néptánc- együttes Moszkvából, de koncertet ad a tavaly nagy sikert aratott Funkstar Delux zenekar is, akiknek fő célkitűzésük megmutatni, hogy igényes zenére is lehet szórakozni. Több este is a jazzé lesz a főszerep, de Dévényi Tibor retródiszkójára is várják a szórakozni vágyókat.
A rendezvényre meghívott előadók és együttesek a legkülönfélébb zenei stílusban koncerteznek majd, ezáltal gondoskodva arról, hogy minden korosztály megtalálja a számára remek szórakozási lehetőséget.

Isteni a felhozatal. A badacsonyi borok saját karakterrel bírnak, így hát nem véletlen, hogy az istenek nektárjának is nevezik őket. Július utolsó két hetében az alábbi borászatok, pincészetek kínálják legjobb boraikat: Bazaltbor – Laposa Pincészet, Borbély Családi Pincészet, Csanádi Pincészet, Első Magyar Borház – Szeremley Pincészet, Imre Borpince, Léránt Pince, Málik Zoltán, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Sipos Borház, Szent György Pince, Varga Pincészet és Villa Sandahl Pincészet. A borkóstolás mellett megismerhetjük a térség történelmi és kulturális tradícióit, a borkészítés hagyományait, valamint a magyar gasztronómia jellegzetességeit is. Ezt elősegítendő lesz itt régiójáró busz, hegyi túra nosztalgia-terepjáróval, városnéző kisvonat és más kulturális lehetőségek. A település közvetlen célkitűzése egy olyan térségi program megszervezése, amely sokszínű és magas színvonalú kínálatával – a vízparti fürdőzés mellett – bővíti a térség turisztikai funkcióit, attrakcióit. Erre tökéletesen alkalmasnak mutatkoznak a bor- és gasztronómiai események, amelyek megkoronázzák a rendezvényt.
Infó: www.badacsonyiprogramok.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.