Börtönbe is kerülhet a répák miatt

Különös dokumentumot írt alá két prominens republikánus elnökjelölt-aspiráns – írja a The Des Moines Register. Rick Santorum és Michele Bachman egy keresztény szervezet felkérésére megfogadták, sosem csalják meg házastársukat, de a nyilatkozatban többek között az az erősen vitatható állítás is szerepel, miszerint a fekete gyermekek boldogabban nőttek fel a rabszolgaság évtizedei alatt. Börtönbe juttathat egy michigani asszonyt a kisvárosi pedantéria – tudósít a Fox Detroit. Julie Bass zöldségeskertet ápol háza előtt, melynek az egész szomszédság a csodájára jár – nem úgy a hatóságok, akik szerint a növények nem felelnek meg a városképre vonatkozó szabályozásnak.

Kovács N. László
2011. 07. 09. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Des Moines Register (desmoinesregister.com)

Különös dokumentumot írt alá két prominens republikánus elnökjelölt-aspiráns – írja a The Des Moines Register. Rick Santorum és Michele Bachman egy keresztény szervezet felkérésére megfogadták, sosem csalják meg házastársukat, de a nyilatkozatban többek között az az erősen vitatható állítás is szerepel, miszerint a fekete gyermekek boldogabban nőttek fel a rabszolgaság évtizedei alatt.

A The Family Leader (Családi Vezető) nevű keresztény-konzervatív csoportosulás „Házassági esküt” szerkesztett, és felkérte az elnökjelölteket, írják alá a dokumentumot. Aki nem hajlandó így tenni, azt nem támogatja a befolyásos jobboldali szervezet. Bob Vander Plaats, a Family Leader vezetője azt is közölte, lejegyzik, mit válaszolnak a jelöltek megkeresésükre, és az előválasztások közeledtével nyilvánosságra fogják hozni a reakciókat. Két jelölt, Santorum és Bachman már meg is hajolt Vander Plaats kérése előtt.

A dokumentum leszögezi, a hűséges monogámia az a filozófiai alap, melyre az egész nyugati társadalom épül, védelme és támogatása ezért alapvető érdek, különösen az új évezredben, amikor a liberális erők „folyamatosan rontják a házasság valutáját”. Habár a rabszolgaság borzasztó gyakorlat volt, a gyerekek legalább két szülővel nőttek fel – érvel az írás, nem úgy, mint Amerika első fekete elnöke alatt, amikor az afro-amerikai csecsemők 70 százaléka egyszülős háztartásba születik.

A Family Leader szerencsére tudja a megoldást, melyet világos pontokban fel is sorol a jelölteknek. Első helyen szerepel a házastársi hűség, ezt rögtön követi az Egyesült Államok Alkotmányának tisztelete, és az ígéret, hogy megválasztása esetén az aláíró csak „hűséges alkotmánypárti” bírákat jelöl majd ki. A házasság többek között jobb egészséget, jobb szexuális életet és pénzügyi stabilitást is jelent – természetesen csak akkor, ha férfi és nő között jön létre. Ezt a definíciót a csoport az alkotmányba is belevenné, a dokumentum kötelezi a jelöltet mindenféle ezzel ellentétes törvényjavaslat (mint például az azonos neműek házassága) elutasítására. Obama szélsőségesebb ellenfelei előszeretettel hangoztatják, „Husszein” az iszlám törvénykezés bevezetésére készül – a Family Leader igyekezett biztosra menni, és a saria tiltását is belevette az eskübe.

A két eddigi aláírón kívül egyelőre nem sok válasz érkezett Vander Plaats felhívására. Jon Huntsman az egyetlen, aki nemleges választ adott: az egykori kínai nagykövet szerint a házasság a felekre és az egyházra tartozik, és nem látja értelmét, miért kellene annak bármilyen definícióját belevenni az alkotmányba.

Fox Detroit (myfoxdetroit.com)

Börtönbe juttathat egy michigani asszonyt a kisvárosi pedantéria – tudósít a Fox Detroit. Julie Bass zöldségeskertet ápol háza előtt, melynek az egész szomszédság a csodájára jár – nem úgy a hatóságok, akik szerint a növények nem felelnek meg a városképre vonatkozó szabályozásnak.

Mivel a biotermékek ára „az egekben van”, Bass úgy döntött, zöldségtermesztésbe fog a háza előtti kis földdarabon. A veteményes virul, a szomszéd gyerekek pedig segítenek a gyomlálásban és egyéb tennivalókban – a várostervező azonban felháborodott a „szokatlan” előkerten, és előbb megbírságolta, majd beperelte az asszonyt, aki akár börtönbe is kerülhet répái miatt.

A szabály előírja, az előkertnek „megfelelő élő növényzettel” kell rendelkeznie. Bass zöldségei élnek és nyilvánvalóan növényzetnek számítanak, Kevin Rulkowski várostervező szerint azonban nem megfelelőek, mivel a legtöbb ház előtt zöld gyep húzódik, az asszonyé előtt pedig nem. Az egyébként komoly pénzügyi problémákkal rendelkező Oak Park bíróságon is hajlandó érvényt szerezni akaratának, Bass pedig nem hajlandó meghátrálni, így a nyár végén összeülő esküdtszék valószínűleg minden idők egyik legjelentéktelenebb kérdésében mondhat majd ítéletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.