Börtönbe kerülnek a gerillavezérek

Az Európai Unió koszovói törvényszéke 6-tól 15 évig terjedő börtönbüntetésre ítélt pénteken négy volt koszovói albán gerillavezért háborús bűnök vádjával – jelentette be egy jogvédő szervezet.

MNO
2011. 07. 30. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szóban forgó négy ember az 52 éves Sabit Geci, az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) „katonai rendészetének” parancsnoka, a 47 éves Haki Hajdari, a 48 éves Shaban Hoti és az 50 éves Riza Alija.

A Jonathan Welford-Caroll brit bíró vezette háromtagú bíróság ítélete szerint a vádlottak az 1998-1999-es koszovói szerb-albán fegyveres konfliktus idején megkínoztak civileket az UCK két táborában az albán határ közelében lévő Kukes, illetve Cahan városokban – közölte az AFP-vel az Emberjogi Központ nevű szervezet meg nem nevezett egyik tisztségviselője.

E két város volt a koszovói gerillák logisztikai, kiképző- és ellátóközpontja, de a négy elítélt arra használta ezeket a helyeket, hogy ott fogva tartsa azokat, akik nem voltak hajlandók harcolni a háborúban a koszovói albán gerillák oldalán – tette hozzá az illető. A négy albán ellen idén januárban emelt vádat az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi missziója (EULEX).

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.