Botrány volt a beiktatáson

Letette a hivatali esküt csütörtökön Ollanta Humala perui elnök, s ezzel újabb baloldali politikus került egy ország élére Dél-Amerikában.

MNO
2011. 07. 28. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori katonatiszt a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdaságának élére került a szegény rétegek szavazataival, amelyek szintén ki szeretnék venni a részüket az ország fejlődéséből. Humala a választási kampányban lemondott korábbi radikalizmusáról, és azt ígérte, hogy tartani fogja magát a szabadpiaci gazdaság szabályaihoz.

A beiktatási ünnepséget a parlamentben tartották. Humala a törvényhozás elnökétől vette át a köztársasági elnöki szalagot, mert elődje, Alan García nem vett részt a ceremónián. Az ellenzéki képviselők soraiban felzúdulást keltett, hogy nem az 1993-as, hanem a korábbi, 1979-es alkotmányra tette le az esküjét. Ennek oka az, hogy az utóbbi, máig érvényes alkotmányt Alberto Fujimori akkori elnök fogadtatta el, aki aztán szétkergette a parlamentet, és diktatórikus hatalmat gyakorolt. Jelenleg börtönbüntetését tölti. Csütörtökön letette az esküt a két alelnök: Marisol Espinoza és Omar Chehade is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.