Breivik a király lemondását követelte a részletekért

Anders Behring Breivik, a július 22-i norvégiai kettős merénylet elkövetője a kormány, a vezérkar és a király lemondását követeli ahhoz, hogy további részletekről tájékoztassa a nyomozókat – jelentette az NRK norvégiai közszolgálati televízió.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/800121" target="_blank"><strong>• Mészárlás: a magyarok sincsenek biztonságban</strong></a>

MNO
2011. 07. 31. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jens Stoltenberg kormányfő és V. Harald király lemondását kívül a 32 éves norvég szélsőséges állítólag azt is követelte, hogy őt nevezzék ki a hadsereg élére. Mindez a második, szombat esti kihallgatását hangzott el. A rendőrség elutasította a követeléseket, ennek ellenére a 77 halottat követelő oslói és utoyai vérfürdő tettese végül együttműködött a hatóságokkal a tízórás kihallgatás során.

Szombaton a nyomozást vezető Paal Fredrik Hjort Kraby egy interjúban azt mondta, hogy Behring Breivik késznek mutatkozott a rendőrség kérdéseire válaszolni, kivéve egy témát: a szervezete „többi sejtjeit”, amelynek a létezéséről korábban beszélt.

A nyolc hétre fokozott biztonsági intézkedések közepette előzetes őrizetbe helyezett férfit pszichiátriai vizsgálatoknak vetik alá, hogy megállapítsák, büntetőjogilag felelősségre vonható-e – a két norvég orvos által végzett szakértői vizsgálat eredménye novemberre készül el. Ügyvéde a múlt héten azt mondta, hogy védence valószínűleg „őrült”, de egyelőre úgy ítélte meg: korai lenne arról beszélni, hogy erre építi-e fel a védelmet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.