Brit sajtóbotrány: vizsgálják a lehallgatásokat

Egy vezető bíró irányításával hivatalosan megkezdődött csütörtökön Nagy-Britanniában a magántelefonok tömeges lehallgatásával kapcsolatos vizsgálat. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/798893"><strong>• James Murdoch „fatális” hibát vétett</strong></a>

MNO
2011. 07. 28. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brian Leveson által vezetett bizottság az első szakaszban a brit sajtószabályozásra, valamint a politika és a sajtó kapcsolatára irányuló vizsgálatot végez. Az első meghallgatások szeptemberben várhatók, s a bizottságnak 12 hónap áll rendelkezésére, hogy vizsgálatát lezárja és ajánlásait megfogalmazza.

A vizsgálat lefolytatását David Cameron kormányfő két hete jelentette be a brit parlament alsóházában. A miniszterelnök közlése szerint a vizsgálat elvégzésével megbízott magas rangú bíró vezette független testület egy éven belül ajánlásokat fogalmaz meg az „új, hatékonyabb sajtószabályozásra”. Cameron szerint a cél az, hogy a brit sajtó őrizze meg szabadságát, sokszínűségét, valamint függetlenségét a kormánytól, ugyanakkor a legmagasabb szintű etikai és szakmai normákat is érvényesítse.

A vizsgálattal megbízott héttagú testület munkájában két újságíró és egy, a polgári jogok védelmével foglalkozó aktivista is részt vesz. A bizottságnak jogában áll beidézni bárkit, de Leveson bíró reményét fejezte ki, hogy az érintettek önszántukból segítik a vizsgálatot.

A vizsgálat előzménye az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotránya, amelybe Rupert Murdoch sajtómágnás globális médiabirodalmának legnagyobb – azóta meg is szüntetett – brit vasárnapi lapja, a News of the World keveredett bele magántelefonok tömeges lehallgatásával, üzenetrögzítőjük feltörésével.

A világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű újságja körül a hónap elején robbant ki a súlyos etikai botrány, miután kiderült, hogy a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva.

A lap az azóta előkerült újabb bizonyítékok szerint két másik meggyilkolt kislány szüleinek, valamint a 2005. július 7-i, 52 emberéletet kioltó londoni terrormerényletben meghaltak szeretteinek és az iraki, afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta.

Rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.