Brutálisan meggyilkolták a „forradalom fülemüléjét”

Az ellenzéki aktivisták biztosak benne, hogy a kormányerők végeztek Ibrahím Kasússal, a szíriai felkelés dalszerzőjével, akinek a tüntetések ihlette szerzeménye szinte minden, Bassár el-Aszad elnök távozását követelő utcai megmozduláson felcsendül.

MNO
2011. 07. 28. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A szabadság a küszöbünkön áll. Gyerünk Bassár, ideje távozni” – így hangzik a szíriai elnököt megszólító dal egyik részlete. Ibrahím Kasús szülővárosában, Hamában a július eleji tüntetésen a központi Asszi téren százezrek harsogták a demonstrálók közös himnuszává vált költeményt. Két nappal később, július 3-án Kasús azonban eltűnt. Szemtanúk beszámolójából kiderült, az eredetileg tűzoltóként dolgozó férfi épp munkába sietett, amikor egy mellette leparkolt fehér gépkocsiból kiszállt néhány férfi és betuszkolta őt a járműbe.

„Azonnal tudtuk, hogy az államvédelmisek vitték el” – mondta a 42 éves Kasús egyik közeli barátja, Száleh Abu Jaman. A férfi holttestét a Hamát átszelő folyóban találták meg az eltűnése utáni napon: gyilkosai biztosra mentek, elvágták a torkát. Az aktivisták szerint a kormány most azt a stratégiát választotta a tüntetések elfojtása érdekében, hogy az ellenzék prominens tagjaival számol le brutális módon, nyomatékot adva annak, mi vár a hatalom ellenségeire.

A több mint négy hónapja tartó kormányellenes demonstrációk során eddig mintegy 1600-an vesztették életüket, többségükkel az Aszadhoz hű erők végeztek. Omar Idilbi, a szíriai tüntetéseket nyomon követő helyi koordinációs bizottság szóvivője úgy látja, a mostani eset egyértelműen bűncselekmény, egy szabályos „kivégzés” volt.

A felkelések kezdete óta már számos esetben előfordult, hogy a biztonsági erők őrizetbe vettek ellenzékieket, akik csak néhány nappal később, megkínozva, sérülésekkel tele térhettek haza. Áprilisban a dél-szíriai Deraa tartományban a rendőrök két tinédzsert vittek el, akik nem úszták meg élve a kegyetlen hatósági fellépést. A 15 éves Tamer testét zúzódások borították, valószínűleg agyonverték, míg a 13 éves Hamzát kegyetlenül megcsonkították és eltörték a nyakát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.