Budapest és Pozsony véleménye továbbra is különbözik

A szlovák külügyminisztérium szerint Budapestnek továbbra is más a véleménye a kettős szlovák–magyar állampolgárságot szabályozni hivatott kétoldalú megállapodás tervezetéről, mint Pozsonynak, ezért újabb tárgyalásokat tart szükségesnek.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796685" target="_blank"><strong>• „Ez a szélsőséges erő nyomás alatt tartotta a magyarságot”</strong></a>

MNO
2011. 07. 12. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca sajtóosztályának keddi közlése szerint ez derült ki abból a levélből, amelyet Németh Zsolt magyar külügyi államtitkártól kapott Pozsony hétfőn. „Szlovákia kezdeményezni fogja ezeket a tárgyalásokat” – közölte a szlovák külügyminisztérium sajtóosztálya.

A magyar fél ugyanakkor szóbeli jegyzéket is átadott Pozsonynak, amely a nemzeti kisebbségek kölcsönös támogatását lehetővé tevő kormányközi megállapodás teljesítését érinti, mégpedig oktatási és kulturális téren. A Mikulás Dzurinda által vezetett szlovák külügyminisztérium ezzel kapcsolatban továbbra is meg van győződve arról, hogy a kisebbségeknek nyújtott pénzügyi támogatást az oktatás és a kultúra terén „kizárólag ezzel a megállapodással összhangban, ezen megállapodás alapján szabad megvalósítani”. A pozsonyi külügyminisztérium tárgyalni akar erről Magyarországgal.

A kettős állampolgárságot szabályozó szlovák megállapodástervezetet Maros Zilinka szlovák belügyi államtitkár adta át február 15-én Budapesten. A megállapodás megkötésében Iveta Radicová szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyezett meg januárban Pozsonyban. Martonyi János magyar külügyminiszter a Mikulás Dzurindával lefolytatott májusi pozsonyi tárgyalások után bejelentette, hogy Budapest nem tartja jó kiindulási alapnak a szlovák tervezetet, de kész tovább tárgyalni a témáról. Martonyi úgy vélekedett, hogy a tárgyalások nem lesznek könnyűek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.