Cézium a fukusimai marhahúsban

Japánban a cézium izotópjának magas koncentrációját mutatták ki egy fukusimai tartományból származó marhahús-szállítmányban – közölték szombaton a tokiói hatóságok.

MNO
2011. 07. 09. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben a tartományban van a március 11-i földrengés és szökőár következtében súlyosan megrongálódott atomerőmű is. A radioaktív szennyeződést a japán főváros, Tokió egyik húsfeldolgozó üzemében észlelték. A céziumot tizenegy szarvasmarha húsában fedezték fel.

A szállítmány abból a Minaszoma városból érkezett, amely közel fekszik a Fukusima-1-es atomerőmű körül létesített kitelepítési övezet húsz kilométeres sugarú körének határához.

A különböző mintákban a radioaktív részecskéknek a normálistól 3-6-szoros mértékű eltérését tapasztalták. Korábban a fukusimai prefektúra hatóságai több esetben kimutattak sugárszennyezést a helyi zöldségekben és a tejben, de a hús ilyen jellegű fertőzöttségét első alkalommal állapították meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.