Cseszneken is kezdődik a várjáték

A XIII. században épült, gótikus lovagváráról is nevezetes Cseszneken Cseszneki nyár elnevezéssel 1993 óta rendeznek nagyszabású szabadtéri programokat. A Balaton-felvidék csodaszép erődítményében, valamint a hozzá közeli, több mint hétezer vendég befogadására alkalmas „Kőbánya” Szabadtéri Színpadon az idén is programok garmadája várja a strandolás után idelátogatókat.

MN
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csesznek rendezvényén belül július 16-án tartják meg a már hagyományosnak számító tárogatófesztivált. Ezen esemény kedvéért a mindig is magyarnak tartott „régi” fúvós hangszer legjobb hazai előadói érkeznek a településre, hogy a vár falai közt felejthetetlen koncertet adjanak. A nádnyelves fúvós hangszer megszólaltatása persze nem az egyetlen nagy dobása a cseszneki nyárnak, hiszen az első igazán nagy attrakció a Balaton-felvidéki település július 30-i rendezvénye lesz. E napon nem kisebb előadás gazdagítja a nyarat, mint az Omega Égi vándor című musicaljének bemutatója. A darab az együttes legjobb dalait szólaltatja meg. A produkció főszereplői Kékesi Gábor, Zayzon Csaba, Stefancsik Annamária, Kovács Ágnes Magdolna és Bánfi Kata.
A zenei rendezvény mellett ugyancsak július 30-án, valamint az azt követő napon érdemes felkeresni az Erzsébet Lovastanyát is, ahol ekkor tartják a Trail Fiestát. A trail a western lovassport egyik legnépszerűbb versenyszáma, amelynek eredete a nagy marhaterelésekre vezethető vissza, amikor a jószágokat több száz mérföldön keresztül hajtották a cowboyok. Ekkor lóháton számos akadályt kellett leküzdeniük: ki kellett nyitniuk a kaput, be kellett menniük a karámba, a terepen gázlón és hídon kellett átmenniük, kidőlt fákon kellett átlépniük. A trail versenyszám ezen akadályok imitációinak pályán történő leküzdéséről szól, méghozzá úgy, hogy eközben a lónak laza száron, a lovas alig látható segítségével kell az akadályokat leküzdenie.
Augusztus 6-án érdemes ellátogatni a cseszneki vár születésnapját megünneplő várjátékra – ekkor leshető ugyanis meg, milyen volt az erődítmény XV. századi virágkora. Minderre az ad lehetőséget, hogy e napon olyan lovagkori programok láthatók, amelyeken az ország legjobb középkori katonai hagyományőrző csapatai mutatják be tudásukat. Az idei várjátékok különlegessége emellett az lesz, hogy mindenki, aki ezen a napon ellátogat a cseszneki várba, egy igazi lovagi hétpróbán vehet részt, ahol, ha kiállja a próbákat, a cseszneki vár lovagjává avatja fel maga a cseszneki várkapitány. A próbák közt nem kisebb feladatok lesznek, mint íjászat, hajítóbárddobás, kardozás, lovaglás, versírás és éneklés.
Augusztus 13-a ugyancsak nevezetes napnak ígérkezik a vár életében, hiszen ezen az egy napon a vár két helyszínén három programot is rendeznek. Tizenegy órától a vár sólymásza a madaras nap alkalmával háromszor röpteti meg ragadozó madarait a cseszneki várban. A sasok, sólymok és héják röptetése után „sportosabb” programok következnek, délután háromkor ugyanis megkezdődnek a Skót felföldi játékok. E rendezvényen a várban az ország legerősebb sportemberei adnak egymásnak találkozót, hogy ott az ősi skót hagyományokat feleleveníthessék. Természetesen a vendégek aktív közreműködésével… Segítségükkel lesz az erődítményben többek közt pózna- és szikladobás, súlylökés és erőemelés. A verseny legjobbjai a várkapitány által felajánlott díjakat vihetik haza. Este héttől aztán újabb program várja az idelátogatókat, ugyanis a csodálatos természeti-történelmi környezetben lévő „Kőbánya” Szabadtéri Színpad karéjában ekkor ad nagyszabású koncertet a külföldön is gyakran turnézó magyar Pink Floyd tribute zenekar, a Hitrock. A csapat legalább háromórásra tervezett koncertjén felcsendülnek a legismertebb Pink Floyd-dalok.
Itt az is régi hagyomány, hogy a Mandala Dalszínház előadásában minden év augusztus 19-én sztárvendégek főszereplésével mutatják be a Szörényi–Bródy szerzőpáros halhatatlan rockoperáját, az István, a királyt. Ez az előadás idén is fergeteges tűzijátékkal zárul.

Lesz mit falatozni. A vendégek a Cseszneki nyár minden programján megkóstolhatják a helyi gasztronómia csúcsát képező cseszneki kemencés csülköt, amely igazi kulináris élvezetet kínál az idelátogatóknak. Ezt a finomságot a rendezvény ideje alatt ízletes körettel, savanyúsággal, vörösborral vagy házi készítésű bodzaszörppel is meg lehet kóstolni. Emellett meg lehet ízlelni többek közt a vasutas csülökvacsorát, a cseszneki rockcsülköt, a lovas lakomát és a győzelmi kemencés lakomát.
Infó: www.csesznekinyar.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.