Csikóslét és méneskultúra

A XLV. Hortobágyi lovasnapok olyan elfoglaltságot kínál e hét végére, amely a család legfiatalabb és legidősebb tagjait egyaránt leköti. A rendezvény egyrészt a lovassportok történetébe és a hátasok titkaiba avatja be a látogatókat, másrészt arra is alkalmas, hogy meghozza a kicsik kedvét a lovakhoz köthető sportokhoz.

MN
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar lovas kultúra évezredes múltra visszatekintő nemes hagyományainak ápolása a célja a nagy hírű hortobágyi lovasnapoknak. A múltidéző eseménysorozat kezdetben csak a Hortobágy pusztáján, valamint a környező településeken élő pásztorok, fogathajtók és lovasok részvételével zajlott. A programsorozat azonban – népi gyökereit megtartva – évtizedek alatt egyre több látogatót vonzott, így ma már Magyarország meghatározó jelentőségű turisztikai rendezvényei között szerepel. A hortobágyi lovasnapok sikerének alapja a helyszín – a kultúrtáj kategóriában világörökség címet elnyert Hortobágy –, amely a pásztorélet egészét felölelő hagyománykör bemutatására törekszik.
A mostani hétvégén a szokásos helyszínen, a hortobágyi Mátai ménes lovaspályáján rendezik meg a XLV. Hortobágyi lovasnapokat. A két nap alatt népies fogatok versenyeznek egymással, megtartják a négyes fogatok kombinált akadályhajtását, a Pusztaötösök versenyét, csikóbajnokságot és persze az elmaradhatatlan díjugrató derbit is. A nemes vetélkedésekre, tudásuk bemutatására a legjobb lovasok neveznek be minden évben.
Az előbbiek mellett lesz honfoglalás kori lovasbemutató, a gyerekek és a szülők pedig megismerhetik a nemzeti lófajtákat. A szervezők külön gondoltak a kisebb vendégekre is: ők a pónistafétán próbálhatják ki, hogy milyen is a lovaséletmód egészen „kicsiben”.
A szervezők emellett lovastorna- és westernlovaglás-bemutatóról is gondoskodtak – ezeket nézni már önmagában is élvezet, arról nem is szólva, hogy a fiatalok a látottak miatt maguk is kedvet kaphatnak a lovassportokhoz. A kíváncsi szemeket azonban nemcsak a hagyományos lovas „műfajok” ejthetik rabul, hanem a lovas kaszkadőrök merészebbnél merészebb mutatványai is – amelyeket azért nehéz lenne utánozni… De visszatérve a kevésbé vakmerő produkciókhoz, lesz itt még lipicai szabad idomítás (amikor a lóval kommunikálva, a „saját nyelvén beszélve”, az ő játékszabályai szerint foglalkoznak vele), és a tapolcsányi nemzeti ménes is tart karüsszelbemutatót (egyfajta lovasparádét).
A hortobágyi lovasnapok alatt a környék kézművesei sem tétlenkednek, ők ugyanis vásárt tartanak. És természetesen kísérőprogramok is – koncertek, néptáncbemutatók és slambucfőző verseny – várják majd a lovak szerelmeseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.