Csúcsra jár az üzemanyag ára

Emeli bruttó 3 és 4 forinttal a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. – értesült az MTI piaci forrásokból hétfőn.

MNO
2011. 07. 25. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A változással a benzin átlagára újra csúcsra emelkedik, s eléri a 388 forintot, míg a gázolajé 375 forintra nő. A Mol egy hete 8-8 forinttal emelte a benzin és a gázolaj árát. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál, s így több helyen már 400 forint feletti benzinárakkal találkozhatnak. Míg egy évvel ezelőtt egy liter 95-ös benzin ára átlagosan 345 forint, a gázolajé pedig 320 forint körüli volt, ez mára 388, illetve 375 forintra emelkedett.

A Forensis Autóklub felmérése szerint az autósok mindössze harmada mondja azt, hogy az áremelkedések hatására továbbra is ugyanannyit autózik, mint egy évvel ezelőtt, miközben a megkérdezett autóvezetők több mint fele már 25-50 százalékkal kevesebb kilométert tesz meg autójával a magasabb üzemanyagárak miatt. Mintegy 90 százalékuk sokkal jobban megnézi, hogy olyan benzinkúton tankoljon, ahol alacsonyabbak az üzemanyagárak, miközben a megkérdezettek több mint harmada 5-10 ezer forinttal kevesebbet költ havonta tankolásra, mint a múlt évben, 10 százalékuk pedig már nem tankol rendszeresen.

A Forensis szerint a felmérés egyik legfontosabb üzenete az, hogy az autós családok 35 százaléka a kevesebb tankolással, 31 százaléka pedig a szórakozásra költött összegek csökkentésével próbálja ellensúlyozni az üzemanyagok drágulásával járó pluszkiadásokat. Arra a kérdésre, hogy vajon milyen üzemanyagár esetében nem lennének hajlandók rendszeresen tankolni az autósok, 2-3 százalékuk azt mondta, már most sem tankol rendszeresen, közel 50 százalékuk pedig abbahagyná a rendszeres üzemanyag-vásárlást, ha a benzin, illetve a dízel ára elérné a 400 forintos literenkénti szintet. Ezzel szemben negyedük úgy gondolja, hogy bármilyen üzemanyagár mellett rendszeresen tankolna.

A felmérés szerint a benzinkutakon nemcsak az üzemanyag-vásárlás esett vissza, hanem a shopokban is kevesebben vásárolnak a drágább üzemanyag miatt. A shopokban a megkérdezettek több mint 54 százaléka már egy évvel ezelőtt sem vásárolt, azóta viszont már további 39 százalékuk sem veszi igénybe ezt a lehetőséget. A Forensis Autóklub 2010 szeptembere óta működik, s ma már több mint 90 ezer taggal Magyarország legnagyobb tagszámú autós közössége. Az autóklub az üzemanyag-vásárlással kapcsolatos kutatást negyedévente, a tagság körében végzi.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.