Dagad a botrány: rutinszerűen törték fel a mobiltelefonokat

Újabb brit lapcsoport keveredett mobiltelefon-lehallgatás gyanújába: a BBC szombati értesülése szerint az elmúlt években a Sunday Mirror is rendszeresen folyamodott ehhez az információszerzési módszerhez. <br /><br /><strong><a href="http://mno.hu/portal/798688">Kegyetlen légkör jellemezte a News of the Worldöt</a></strong>

MNO
2011. 07. 23. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit közszolgálati televízió Newsnight című napi politikai-közéleti magazinműsorának egy név nélkül nyilatkozó újságíró elmondta: korábban a baloldali vasárnapi tömeglapnál dolgozott, és tanúja volt annak, hogy a szerkesztőség „rutinszerűen” törte fel és hallgatta le hírességek mobiltelefonjainak üzenetrögzítőit. A forrás szerint a lehallgatottak között volt mások mellett Rio Ferdinand labdarúgó és Liz Hurley színésznő.

A műsornak nyilatkozó újságíró elmondta: látta, amint a telefonfeltörésekre „szakosodott” egyik kollégája éppen Liz Hurley mobiltelefonos üzenetrögzítőjébe hallgat bele a szerkesztőségi teremben, és közben jegyzetel. A forrás szerint a telefonfeltörésekre a lapnak külön kijelölt riporterei voltak, akik „gyakorlatilag napi rendszerességgel” éltek ezzel a módszerrel.

A legtöbbször alkalmazott technika az volt, hogy a – sokszor magándetektívek közreműködésével – megszerzett mobiltelefon-számokat egyszerre ketten hívták a szerkesztőségből, így egyiküknél a szám foglaltat jelzett, és a hívót automatikusan a telefon elektronikus üzenetrögzítőjére irányította át. Innen az ugyancsak megszerzett személyes kódokkal le tudták hallgatni a korábban rögzített üzeneteket.

A Sunday Mirror a Daily Mirror vasárnapi testvérlapja. A lapcsoport kiadója, a Trinity Mirror rövid közleményben reagált a BBC-műsorban elhangzottakra, leszögezve: a Mirror-lapok újságírói mindig „a törvényesség határain belül” tevékenykednek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.