Durva fölényben játszva verte Kazahsztánt a Kemény-legénység + Képek

Amint az várható volt, sima győzelmet aratott a magyar férfi vízilabda-válogatott Kazahsztán ellen a sanghaji vizes világbajnokság pólótornájának második csoportfordulójában. A találkozón teljesült Kemény Dénes kívánsága (negyedenként egy kapott gól átlagban), és mivel a kvartett másik összecsapásán Montenegró megverte a rettegett Spanyolországot, készülhetünk a negyeddöntőre, vélhetően az USA és Kanada közti összecsapás győztese ellen.

2011. 07. 20. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak sportágak, ahol a névtelen ellenfelek a legveszedelmesebbek – a vízilabda nem ilyen, különösen akkor nem, ha a „neves” csapat a Kemény Dénes edzette magyar válogatott, amely magyar idő szerint szerda kora délután Kazahsztán legjobbjai ellen ugrott medencébe a sanghaji vizes vb-n. A kazahokról a találkozó előtt annyit volt érdemes tudni, hogy a nyitányon 13 góllal kikaptak Spanyolországtól (18–5-re), valamint hogy a magyarokhoz hasonlóan náluk is itt kint van a női válogatott – szintén a pofozógép szerepében. A Kemény-gárda célja ugyanakkor – mint erről a válogatott hivatalos honlapjának helyszíni összeállítása beszámol – a kapott gólok számának csökkentése volt (negyedenként egyre), a tréner a Montenegró ellen megnyert első meccs (11–10) után dohogott is néhány sort a csapat védekezése miatt. A kezdés előtt nem sokkal ért véget a Montenegró–Spanyolország találkozó szintén az A-csoportban, ami még felszabadultabbá tehette a fehér sapkás Kemény-legényeket: egyedüliként veretlenek a kvartettben, és a spanyolok elleni zárómeccsen már nem kötelező győzni sem az egyenes negyeddöntőért!



Biztos, ami biztos, Varga Dénes az első ráúszásnál simán elhozta a labdát, aztán az első támadás végén Biros Péter kihagyott egy ötméterest, de csak azért, hogy akcióból szerezhessen vezetést kisvártatva (1–0). A következő percekben távoli kísérlettel és centerből egyaránt próbálkoztunk, de Gubarjev révén Kazahsztán egyenlített (1–1), majd Kiss Gergely helyreállította a „világ rendjét” (2–1). A következő találatunkat – még mindig az első negyedben – Madaras Norbert jegyezte (3–1), s némi „gatyázás” után Varga Dénes is meglőtte a magáét (4–1). Csattanóként kivédekeztünk egy emberelőnyt, és Varga Zsolt kihagyott egy ziccert...

Varga „Dumi” a második ráúszásnál sem hagyott kétséget, hogy ki a jobb, sőt gyors összjáték után Madaras négyre növelte a különbséget emberelőnyből (5–1), majd Hosnyánszky csaknem „lereszelte” egy labdával a kazah hálóőr fülét (6–1). Hosszú percek teltek el Hosnyánszky duplázásáig, de emberelőnyös helyzetben Montenegró ellen sem hibáztunk egyszer sem, így a frissen beállt Szivósnak jókedvűen adta át a „célzóvizet” (8–1). Félidő.



Harmadik ráúszás: miénk a labda! (Közben Nagy Viktort Szécsi váltotta a kapuban.) A támadási hatékonyságunk továbbra is felemás volt, már emberelőnyben is hibáztunk, nem egyszer. Nem is következhetett más, mint egy kazah találat (Zsiljajev révén). A kedélyeket Hárai Balázs klasszikus centergólja csillapította (9–2), majd Varga Dénes élményszámba menő találattal növelte nyolcra az előnyt (10–2). Hogy érvényes volt-e a kazahok következő találata, talán sosem tudjuk meg, mindenesetre Szécsi védte Zsiljajev lövését, majd megállt a labda mellette-mögötte, a bíró pedig középkezdést intett (10–3). Hosnyánszky erre olyannyira bepipult, hogy csaknem szétszaggatta a hálót a túloldalon – természetesen a labdával (11–3).

A negyedik ráúszást Szivós révén elveszítettük, tendenciózus volt tehát a gyengülésünk e téren is. Muszáj volt azért valamit mutatni a közvéleménynek a hajrában. Tudomásul vette ezt Varga Dumi is, aki egy labdaszerzést követően olyan gólt lőtt a félpályán túlról (!), hogy ezért érdemes volt már a vb-re kijutni (12–3). A sértettség is dolgozhatott a kazahokban, mert gólt lőttek (12–4), aztán viszont Varga Dániel villant (13–4). Három és fél perc volt hátra a játékidőből, amikor Biros, Hosnyánszky és Madaras szárították a labdát előnyben, utóbbi pedig 10-re hizlalta a különbséget (14–4). Biros a végén még „ragasztott” kettőt (16–4), így készülhetünk a negyeddöntőre a spanyol meccs után – az USA–Kanada találkozó győztese ellen. Ismétlődhet a magyar–amerikai olimpiai döntő!



(Fotók: Reuters)

Magyarország–Kazahsztán: 16–4 (4–1, 4–0, 3–2, 5–1) magyar gólszerzők: Biros 3, Hosnyánszky 3, Madaras 3, Varga Dé. 3, Hárai 1, Kiss Ge. 1, Szivós 1, Varga Dá. 1.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.