Eddig 105-en veszítették el szlovák állampolgárságukat

Egy év alatt 105-re emelkedett azoknak a száma, akik a volt Fico-kormány állampolgársági törvénye miatt elvesztették szlovák állampolgárságukat – írja az Új Szó című pozsonyi napilap pénteken.

MNO
2011. 07. 29. 7:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatályos jogszabály szerint elveszíti eredeti állampolgárságát az a szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. Robert Fico kormánya a határon túli magyarok könnyített honosítását lehetővé tevő magyar lépésre válaszul módosította a szlovák törvényt.

Az Új Szó értesülése szerint a 105 személyből csak kilencen vették fel a magyar állampolgárságot. A legtöbben, 42-en cseh állampolgárok lettek, tizennyolcan németek, tizenhatan pedig osztrákok. Kilencen brit, öten amerikai, hárman holland állampolgárságot vettek fel, egy-egy személy pedig olasz, kanadai és ukrán állampolgárságot kapott.

„A belügyminisztérium a magyar állampolgárság felvétele miatt eddig kilenc embert törölt a szlovák állampolgárok jegyzékéből, négy férfit és öt nőt. Ők vagy bejelentették, hogy felvették a magyar állampolgárságot, vagy megbizonyosodtak erről a hatóságok” – olvasható a lapban.

Az újság úgy tudja: míg sokan valószínűleg titkolják kettős állampolgárságukat, mások nyíltan deklarálják: nem hiányzik nekik a szlovák. Utóbbiak közé tartozik a dunaszerdahelyi Cséfalvay Pál is, aki levélben tájékoztatta a belügyminisztériumot, hogy júniustól már magyar állampolgár. „Elegem van Önökből, Isten veled, szlovák állam!” – áll Cséfalvay levélében. A tárca nem kívánta kommentálni a levelet. „Konkrét személyekkel kapcsolatban nem nyilatkozunk” – közölte Natália Hattalová, a sajtóosztály munkatársa.

Az állampolgársági törvény módosítását a szlovák kormánykoalíció őszre ígérte, több kormánypárti politikus viszont máig kételkedik abban, hogy sikerül enyhíteni a törvényt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.