Egy módszer, hogy a gyerekek is megegyék a zöldségeket

Jelentősen növelhető a gyerekek napi zöldség fogyasztásának mennyisége, ha a szülők pürésített formában próbálják meg azokat belecsempézni a kicsik, vagy akár az egész család ételeibe – állítja egy mini tanulmány.

MNO
2011. 07. 30. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pennsylvania Állami Egyetem szakemberei negyven gyermeket vontak be a tanulmányukba, akiknek három héten át, minden hét egy napján ugyanazokat a fogásokat szolgálták fel. A három és öt éves kor közötti résztvevők reggelire cukkinis kenyeret, ebédre paradicsomszószos pennét, vacsorára serpenyőben sült tésztát csirkével, estére pedig még egy kis rágcsálnivalót kaptak.

Első alkalommal az ételekben átlagos mennyiségű zöldség volt. A másik két napon azonban a kutatók pürésített karfiolt, brokkolit, tököt, cukkinit és paradicsomot adtak a fogásokhoz, ezzel megháromszorozva, vagy megnégyszerezve azok zöldség tartalmát. Az étkezések után a szakemberek megmérték, hogy a gyerekek mennyit ettek. A kicsik ezenkívül „nem ellenőrzött” ételeket és rágcsálni valókat is ehettek napközben, egyebek között gyümölcsöt, sajtot és sós kekszet.

A pürékkel felturbózott napokon a gyerekek majdnem kétszer annyi zöldséget, viszont mintegy 140 kalóriával kevesebbet ettek, mint az átlagos menüt kínálókon. Ez különösen a túlsúllyal, vagy elhízással küzdő gyerekek esetében fontos – hangsúlyozzák a szakemberek az American Journal of Clinial Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmányukban. A résztvevőknek ugyanúgy ízlettek az extra zöldséges fogások, mint a szokásosak.

A szerzők egyike, Barbara Rolls szerint a szülőknek is érdemes otthon pürésíteniük a zöldségeket és szép lassan adagolni azokat a családi ebédekhez. A módszer ugyanis jól működhet az összes családtag esetében. Korábbi eredmények már kimutatták, hogy ezzel a technikával a felnőttek is több zöldséget és kevesebb kalóriát juttatnak a szervezetükbe.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a pürésítés módszere csupán egy kiegészítő stratégia és a szülőknek érdemes minél több zöldséget adniuk a gyerekeiknek, amikor csak lehet. Reményeik szerint egyre több vállalat fog a jövőben pürésített zöldségeket árulni, hogy ezzel megkönnyítsék a szülők dolgát, akiknek szintén több vitaminban gazdag zöldséget kellene enniük.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.