Egyelőre nem lesz európai választókörzet

Nem szavaztak az Európai Parlament strasbourgi ülésén arról az elképzelésről, amely szerint létrejönne egy európai szintű választási körzet, azaz 25 EP-képviselő a jövőben olyan listáról jutna mandátumhoz, amelyre minden tagállam szavazói voksolhatnának.

MNO
2011. 07. 07. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a plenáris vitát a témában csütörtökön lefolytatták, a képviselők ezt követően úgy döntöttek, hogy újragondolásra visszaküldik a jelentéstervezetet az EP alkotmányjogi bizottságába. A vitában felszólalt Schöpflin György (Fidesz), aki szerint az eurózóna stabilizálása és a gazdasági válság rendezése az uniós intézményrendszer megerősítését kívánja. „Ez azonban nem kivitelezhető az európai képviselet reformja nélkül” – tette hozzá.

Közleményében a képviselő úgy vélte, a 25 képviselői helyre kiterjedő, európai szintű választási körzet létrehozása „korszakhatárként is értelmezhető lépést jelentene az egyetlen közvetlenül választott európai testület történetében”. Megszólaltatta Schöpflin Györgyöt legfrissebb számában a European Voice című brüsszeli hetilap is. A képviselő a cikk szerint támogatta a tervezetet újragondolását, mert úgy vélte, ezzel elkerülhető, hogy a reformtervek összeomoljanak. Andrew Duff, az EP-jelentés brit szerzője ugyanott reményét fejezte ki, hogy a plenáris szavazásra ősszel sor kerülhet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.