Egyre nagyobb bajban Portugália

Először emelkedett a lélektani határnak tekintett ezer bázispont fölé a portugál államadósság törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak (CDS) árazása a csütörtöki londoni kereskedésben, és több más európai szuverén adós CDS-díjszabásai is ütemesen tovább emelkedtek, miután a héten a Moody’s Investors Service hitelminősítő – államadósok esetében szokatlanul agresszív mértékű, egyszerre négyfokozatú leminősítéssel – megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Portugáliától.

MNO
2011. 07. 07. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató csoport szakelemzőinek kimutatása szerint a portugál szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a csütörtöki londoni kereskedésben 1065 bázispont környékén járt a 981 bázispontos előző esti záró után.

A csütörtökre kialakult portugál CDS-árazás azt jelenti, hogy a portugál államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon átlépte az egymillió eurót minden tízmillió euró portugál államadósság után az irányadó ötéves futamidőre. Ez az eddigi CDS-árrekord Portugália esetében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.