Élen járnak marihuánafogyasztásban a csehek

Marihuánafogyasztásban a cseh fiatalok vezetik az európai uniós ranglistát, míg a magyar fiatalok a 24. helyen vannak – a listát a cseh sajtó közölte kedden az Eurobarométer felmérésére hivatkozva.

MNO
2011. 07. 12. 20:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A prágai sajtó szerint a felmérést az Európai Unió tagországainak 15-24 éves fiataljai körében készítették. A felmérésből kiderült, hogy a tavalyi évben a cseh fiatalok 24 százaléka szívott marihuánát, míg az idén 23 százalék. A cseh fiatalok 53 százaléka viszont sosem próbálta ki ezt a kábítószert. A második helyen a spanyolok (15, 22, 62 százalék), míg a harmadikon a franciák (14, 21, 64 százalék) állnak.

Magyarországon a fiatalok 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tavaly marihuánás cigarettát szívott. Az idén ez az arány 3 százalék. A magyar fiatalok 89 százaléka azt állította, hogy soha nem próbálkozott még marihuánaszívással.

A cseh fiatalok azok, akik az Európai Unióban a legkevésbé vélik károsnak a marihuánát. Míg például Romániában a fiatalok 55 százaléka szerint nagy kockázatnak teszi ki magát, ha valaki egyszer-kétszer kipróbálja a marihuánás cigarettát, a csehek között ezt a vélekedést csak a megkérdezettek 7 százaléka osztotta. A rendszeres marihuánaszívást a fiatal csehek 50 százaléka tartja károsnak az egészségre, ami az EU-ban szintén a legalacsonyabb arány.

A prágai sajtó szerint a felmérés azt jelzi, hogy a cseh fiatalok egy része könnyelműen viszonyul a drogfogyasztáshoz, és terjed a szintetikus kábítószerek használata is. Ugyanakkor ezen a téren az uniós átlag 5 százalék, míg Csehországban négy százalék. A szintetikus drogokat a legtöbben az ír fiatalok (16 százalék), illetve a lengyel és a lett fiatalok (9-9 százalék) közül próbálták már ki. A felmérés szerint a megkérdezettek több mint fele úgy vélte, hogy a kábítószereket teljes mértékben be kellene tiltani Európában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.