Elkerülhetetlen az összeomlás?

A kormányzati leállást akkor sem lehet elkerülni, ha a felek megegyeznek szombaton – vélik a The New York Times által megszólaltatott egyes veterán politikusok. Először jutott ki afrikai csapat az Ifjúsági Baseball Liga világbajnoki sorozatára. A korszakos örömöt azonban beárnyékolja, hogy az ugandai fiatalokat útlevélgondok miatt nem engedték be az Egyesült Államokba, így nem vehetnek részt a versenyen – írja a Bloomberg.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/800494" target="_blank"><strong>• Kötélhúzás: a képviselőház elfogadta, a szenátus elutasította</strong></a>

Kovács N. László
2011. 07. 30. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

A kormányzati leállást akkor sem lehet elkerülni, ha a felek megegyeznek szombaton – vélik a The New York Times által megszólaltatott egyes veterán politikusok. A pénteki kongresszusi események azonban azt mutatják, a felek csak egyre jobban beássák magukat, az amerikaiak pedig kezdik elhinni, az elképzelhetetlen valóban megtörténhet.

Tom Daschle néhány napja nem alszik túl jól: a szenátus egykori demokrata vezetője a ’90-es évek közepén már átélt hasonló helyzetet. A republikánus vezetésű kongresszus és a demokrata Bill Clinton elnök ellentéte ekkor több hetes kormányzati leállást okozott. „Az ugyanakkor semmi nem volt a mostani helyzethez képest. Lehet, hogy a kormányzat leállt, de a gazdaság nem, jelenleg pedig ez a veszély fenyeget – magyarázza Daschle. – Ennek a válságnak komoly következményei lesznek”. Az egykori szenátusi vezér és más veterán politikusok szerint az összeomlás már tény, nem lehetőség. Még ha a felek szombaton megállapodásra jutnak is, a hosszadalmas kongresszusi procedúra miatt valószínű, hogy keddig már nem sikerül törvényerőre emelni az egyezséget.

Ehhez azonban először meg kellene egyezni, ami a tegnap esti események fényében továbbra is csak ábránd. A Boehner-féle javaslatot ugyan a Ház elfogadta (csekély többséggel, mivel huszonkét republikánus és az összes demokrata is ellene szavazott), a szenátus két órán belül elutasította. A demokraták most Harry Reidtől várnak megoldást. Reid és republikánus kollégája, Mitch McConnell tető alá hozhat egy megegyezést a felsőházban – amit azonban még a képviselőknek is jóvá kell hagynia, ezt elérni pedig Boehner feladata. „A házelnök kénytelen lesz a demokrata képviselőkre és az átszavazó republikánusokra támaszkodni. Kemény helyzet, mely gyengítheti politikai hatalmát – a másik lehetőség azonban az, hogy őt teszik majd felelőssé a kormányzati leállásért – magyarázta Tom Davis, visszavonult republikánus politikus. – Az a legszomorúbb, hogy mindezt maguknak köszönhetik”.

Az összeomlást talán sikerül elkerülni az utolsó pillanatban, a hitelminősítők negatív értékelését azonban már az adósság körül kialakult politikai cirkusz is kiválthatja. Ez magasabb kamatokhoz vezetne, melyet végül minden amerikai megfizetne, valószínűleg drágábban, mint egy esetleges adóemelést, ami ellen a konzervatívok kardoskodnak.

Az üzleti körök is érzik a közelgő veszélyt: a Business Roundtable (Üzleti Kerekasztal) nevű szervezet, mely az ország legnagyobb vállalatainak vezetőit tömöríti, levélben fordult a Fehér Házhoz és a kongresszushoz, kifejtve, ha továbbra sem történik változás, az „elfogadhatatlan veszélyt jelent a nemzetgazdaságra és a munkahelyekre”. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara is figyelmeztette a törvényhozókat: „Az adósságplafon meg nem emelése újabb recessziót hozhat” – szól a szervezet közleményének címe.

Bloomberg (bloomberg.com)

Először jutott ki afrikai csapat az Ifjúsági Baseball Liga (Little League) világbajnoki sorozatára. A korszakos örömöt azonban beárnyékolja, hogy az ugandai fiatalokat útlevélgondok miatt nem engedték be az Egyesült Államokba, így nem vehetnek részt a versenyen – írja a Bloomberg.

A The Rev. John Foundation Kampalában állomásozó csapata megnyerte a közel-keleti és afrikai regionális bajnokságot, a döntőben 6-4-re legyőzve a szaúd-arábiai fiatalokat. Az ugandaiak ezzel kijutottak a pennsylvaniai világbajnokságra, az Ifjúsági Liga történelmének első afrikai csapataként. A bürokrácia azonban, úgy tűnik, megakadályozza az ünneplésre méltó eredmény kamatoztatását: a külügyminisztérium ugyanis közölte, egyes csapattagok dokumentációjában „ellentmondásokat” találtak. Bár a hivatalnokok nem gyanítják, hogy a kicsik visszaélnének vízumukkal, a törvény betűje szerint a hiányos útlevelek miatt nem utazhatnak be az Egyesült Államokba. „A döntés végleges” – közölte Mark Toner, a minisztérium szóvivője.

„Igazán sajnáljuk a döntést, hiszen nagy dolog lett volna az első afrikai csapatot üdvözölni köreinkben – kommentálta az eseményeket Stephen D. Keener, a Little League elnöke. – Egyelőre vizsgáljuk a lehetőségeinket, és igyekszünk megtalálni a lehető legjobb megoldást”. A bajnokság augusztus 18-án kezdődik a pennsylvaniai South Williamsportban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.