Ellenőrzik a zöldséget

A zöldségfélék E. coli-fertőzöttségének veszélye miatt heti rendszerességgel végeznek vizsgálatokat Zala megyében – közölte Rigó Csaba, a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja pénteken Zalaegerszegen sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 07. 08. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Toplak Péter, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a nyugat-európai hasmenésjárvány kitörése után azonnal, soron kívüli ellenőrizték a spanyol eredetű zöldségféléket. A megyében öt multinacionális üzletben, 13 nagy- és 31 kiskereskedőknél végeztek vizsgálatot. Egyetlen üzletben találtak spanyol eredetű zöldséget; nem volt fertőzött sem a cukkini, sem a brokkoli, de származása miatt kockázatos besorolás alá esett, ezért ezeket a termékeket visszavonták a forgalomból és megsemmisítették – hangsúlyozta Toplak Péter.

Kiemelte: már a múlt hónapban nyilvánvalóvá vált, hogy a fertőzés nem a spanyol eredetű zöldségektől származik, de a mikrobiológiai ellenőrzéseket továbbra is fenntartják. Monitoringjelleggel – származási helytől függetlenül, magyar és import zöldségekre is kiterjesztve – heti rendszerességgel vizsgálják a zöldségféléket. A járvány elsősorban a mosatlan zöldségfélékkel terjed, de nem kizárt a fertőzés a marha- és bárányhús útján sem. Magyarországon egyébként a mai napig nem igazoltak vissza E. coli-fertőzést, egyetlen laboratóriumi vizsgálat sem lett pozitív.

Rigó Csaba szólt arról, hogy a rendszeres ellenőrzés több kiadást jelent a kormányhivatalnak, de ezt az összeget biztosítják, mert a legfontosabb feladatnak a megelőzést és az emberek védelmét tartják. Tárgyalásokat folytatnak a Vidékfejlesztési Minisztériummal, hogy a többletfeladatokra források érkezzenek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.