Elvitték a szobrot, loboghat a zászló

Szobor helyére országzászló kerül Miskolcon, az 1969-ben felavatott Géniusz emlékművet pénteken emelték le talapzatáról, és szállították el.

MNO
2011. 07. 22. 20:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötven évvel az 1919-es Tanácsköztársaság kikiáltása után avatták fel Miskolcon a jelenlegi múzeummal – a korábbi megyei MSZMP-székházzal – szemben lévő Népkertben Kerényi Jenő szobrászművész Géniusz emlékművét, amely mostanáig állt, bár a talapzatáról a rendszerváltás idején lekerült a Tanácsköztársaságra utaló felirat. Az önkormányzat határozata szerint itt országzászló leng majd egy hat méter magas árbocon.

Miskolcon az 1930-es évek közepén ugyanitt állították fel a faragott kőtalapzaton álló, több méter magas, nemzetiszínű szalaggal díszített zászlórudat a félárbocra engedett nemzetiszínű zászlóval. Ez emlékhely volt a borsodi megyeszékhelyen, Trianon és a magyar sors mementója. A mintegy nyolctonnás, a helyiek által csak „vasszűznek” nevezett emlékművet a városi sportcsarnok előtt állítják fel újólag, ott a sportolók dicsőségét hirdeti majd. Ezután kerülhet a Géniusz emlékmű helyére – vagyis oda, ahol eredetileg is volt – a miskolci országzászló, amelyet a korabeli terveknek megfelelően rekonstruálnak, és augusztus 20-án avatnak fel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.