Ez a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófája

Az aszály sújtotta Szomáliában alakult ki a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófája – jelentette ki António Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) főigazgatója, miután vasárnap találkozott a világ legnagyobb menekülttáborának lakóival.

MNO
2011. 07. 10. 18:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kenyai Dadaab tábor a szomáliai-etiópai-kenyai hármas határ térségében fekszik. Már több mint 380 ezer lakója van, s emberfeletti megpróbáltatások – esetenként több héti tartó kimerítő gyaloglás – után hetente közel tízezer újabb ember jelentkezik segítségért a létesítményben.

Az ENSZ Világélelmezési Programja, amely Kelet-Afrikában jelenleg hatmillió embert segélyez, úgy véli, Afrika szarván tízmillióan szorulnak humanitárius segélyre. A szervezet szerint 477 millió dollárra lenne szükség az igények kielégítéséhez, de ennek 40 százaléka még hiányzik. Az ENSZ Gyermekalapja több mint kétmillióra becsüli a térségben a rosszul táplált és életmentő segítségre szoruló gyermekek számát.

Guterres a kenyai táborban vasárnap tett látogatása alkalmával felszólította a világ országait, folyósítsák a nagy mennyiségű segélyt, amelyre a tábor lakóinak szüksége van. A főigazgató mások mellett egy olyan szomáliai nővel beszélt, aki a táborig tartó 35 napos gyalogút során három gyermekét vesztette el.

António Guterres hangsúlyozta: a dadaabi tábor a „szegények legszegényebbjeinek, a sebezhetők legsebezhetőbbjeinek” nyújt menedéket. Az UNHCR főigazgatója helyzetfelmérő látogatáson tartózkodik a térségben, csütörtökön az etiópiai Dollo Ado táborban járt.

Családok ezrei gyakran napokon át gyalogolnak élelem után kutatva, s nagyon legyengült állapotban érkeznek a menekülttáborokba. Guterres szerint a halálozási arány háromszor haladja meg a válsághelyzetek szintjét, a gyermekek fele rosszul táplált.

Az aszály sújtotta térség központja a kenyai-etiópiai-szomáliai hármas határ térsége, olyan – nomádok lakta – vidék, ahol a megélhetés nagyban függ a haszonállat-állomány egészségétől. Ez utóbbinak a soraiban viszont hihetetlen mértékű pusztítást vitt véghez az aszály.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.