Ez lehet az egyik legszigorúbb törvény

Élénk vita zajlik Ausztrália legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben egy sokak által muzulmán-ellenesnek, s főleg a muzulmán nőket sújtónak minősített törvényjavaslatról, amely súlyos büntetést helyez kilátásba azoknak, akik rendőri felszólításra nem mutatják meg az arcukat.

MNO
2011. 07. 10. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíráló szerint az engedetleneket egy év börtönnel és mintegy 5900 dollár pénzbüntetéssel sújtó szabályozás a muzulmán nők ellen irányul, akik fátylat, csak a szemet szabadon hagyó kendőt, vagy a kéz és a szem kivételével az egész testet eltakaró burkát viselnek, ha elhagyják otthonukat.

A kormány által beterjesztett s a parlament elé augusztusban kerülő törvényjavaslat azután keletkezett, hogy egy arcát eltakaró kendőt, nikábot viselő, közlekedési szabálytalanságot elkövető nő vitába keveredett az őt igazoltató rendőrrel. A szabálytalankodóknak az új előírás szerint a rendőr felszólítására le kell venniük a fejükről mindent, hogy az arcuk tisztán látható legyen.

A bírálók szerint a kormányjavaslat egyfajta „kulturális érzéketlenséget” tükröz. A 23 milliós országban mintegy 400 ezer muzulmán él, az arcukat eltakaró nők száma 2000-nél kevesebb, s még kevesebben vannak, akik járművet vezetnek, mondják, hozzátéve, hogy épp ezért felesleges szigorú szabályt hozni ellenük.

Ha elfogadják, az ausztrál törvény a legszigorúbb lesz a nyugati világban a muzulmán nők viseletét valamilyen módon szabályozó törvények közül. Franciaországban például tilos a burka viselése, de az előírás megszegőinek csak 150 euró, valamivel több mint 200 dollár büntetést kell fizetniük.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.