Ezrek futottak a dühöngő állatok elől, de túlélték + Képek

Az idei szezon első bikafuttatásán, csütörtök reggel négyen sérültek meg könnyebben Pamplonában.

MNO
2011. 07. 07. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kórház információi szerint a négy férfinak a mellkasa, az állkapcsa és az orra sérült. Navarra tartomány székhelyét szerdától lepték el a turisták, hogy részt vegyenek a nagy múltú hagyományokkal rendelkező San Fermin ünnepén, amely az idén Ernest Hemingwayről emlékezik meg halálának 50. évfordulója kapcsán. Az író tette világhírűvé a jeles hagyományt: 1923-ban járt először a bikafuttatáson, élményeiről előbb a Toronto Post című lap hasábjain, majd a Fiesta című 1926-os művében írt. A pamplonai esemény a regénynek köszönhetően vált híressé a világon.



San Fermin ünnepét szerdán a város polgármestere, Enrique Maya nyitotta meg. A kilencnapos fesztivál július 14-ig tart, és látogatók százezreit vonzza külföldről és Spanyolországból egyaránt. Többek közt franciák, amerikaiak, britek, ausztrálok és új-zélandiak teszik próbára szerencséjüket a bikafuttatáson, amely minden reggel 8 órakor kezdődik.



A macskaköves szűk utcákon 848,6 métert kell megtenniük az aréna felé hajtott bikák – hat harci állat és több szelíd vezérökör – előtt a bátor próbálkozóknak. A cél, hogy a résztvevők a lehető legközelebb kerüljenek a bikákhoz anélkül, hogy megsérülnének. Egyetlen „fegyverük” egy összecsavart újság lehet. Egy-egy menet hozzávetőleg négy percig tart, és 2000-3500 futó kísérti meg a sorsot.



Évente rendszerint 200-300 sérülést számlálnak, ezek 3 százaléka súlyos. 1911 óta 15 halottja volt a bikafuttatásnak, legutóbb 2009-ben halt meg egy 27 éves spanyol férfi.





(Fotók: Reuters)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.