Fehéroroszországban képezték ki a norvég mészárost?

A múlt heti norvégiai kettős merénylet gyanúsítottja, Anders Behring Breivik tavasszal állítólag egy fehéroroszországi titkos félkatonai táborban kapott kiképzést – írta csütörtökön a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség egy fehérorosz ellenzékire hivatkozva.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/800098" target="_blank"><strong>• Puritánabb börtönbe szállították a norvég merénylőt</strong></a>

MNO
2011. 07. 28. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Breivik háromszor látogatott Fehéroroszországba. Idén a kettős merényletre készülve Minszkbe utazott, ahol egy titkos félkatonai táborban kiképzésben részesült – állította Mihail Resetnyikov, az ellenzéki Hazafiak Pártja vezetője a Gazeta.ru orosz hírportálnak a rendvédelmi szervekhez közel álló forrásokra hivatkozva. Resetnyikov azt állította, hogy régebben Breivik részt vett egy olyan kiképzésen, amelyet a fehérorosz titkosszolgálat volt tisztje vezetett, s akkor hamis útlevéllel érkezett az országba. A fehérorosz KGB aktáiban állítóan Viking fedőnéven szerepel. Resetnyikov olyan híreszteléseket is megemlített, amelyek szerint Breiviknek Fehéroroszországban barátnője is volt.

Breivik 1500 oldalas manifesztumában megemlítette, hogy Fehéroroszországban járt, az 1986-os csernobili atomerőmű-szerencsétlenség következményeit akarta tanulmányozni. A fehérorosz határőrség megerősítette, hogy 2005 márciusában valóban az országban töltött néhány napot. A határőröknek azt mondta, hogy viking sírokat jött megnézni. Ez senkit nem lepett meg, Fehéroroszországon át vezet a Görögországba vezető varég (viking) út, így nem kevés, turisták által látogatott viking sír található az országban.

A Gazeta.ru szerint nem tudni, Breivik valóban látogatott-e viking sírokat, de a manifesztuma szerint tanulmányozta az ország politikai felépítését, faji összetételét és a csernobili katasztrófa következményeit. Ez utóbbiról manifesztumában azt állította, hogy a baleset ukrán nacionalisták által elkövetett terrorcselekmény volt. Viktor Gyemidov politikai megfigyelő a Gazeta.ru szerint hajánál fogva előrángatott ötletnek tartotta, hogy a norvég merénylő felkészítésében részt vett volna a fehérorosz titkosszolgálat, de megjegyezte: nem titok Aljakszandr Lukasenka elnök és Moamer Kadhafi líbiai vezető barátsága.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.