Felmérés bizonyítja: kiemelkedően pesszimisták a magyarok

Magyarországon a legmagasabb azok aránya, akik nem számítanak anyagi helyzetük javulására – derül ki a GfK Roper Consulting legfrissebb Mood of the World 2011 tanulmányából.

MNO
2011. 07. 28. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés 25 ország 37 ezer lakosára terjedt ki. Az eredmények szerint a magyarok 42 százaléka egyáltalán nem bízik abban, hogy anyagi helyzete jobb lesz egy év múlva, mint most. A második helyen Japán áll, 37 százalékkal. A világ többi országában ennél sokkal optimistábbak az emberek: Brazíliában és Kínában például mindössze 2 százalék válaszolt így, és a világátlag is csupán 10 százalék. Ráadásul, a Magyarországgal egy régióban lévő Csehországban és Lengyelországban is jóval alacsonyabb a legpesszimistábbak aránya: 14, illetve 16 százalék.

Másfelől, míg a magyarok 26 százaléka nagyon vagy igen biztos abban, hogy anyagi helyzete jobb lesz egy év múlva, a világátlag erre a kérdésre 60 százalék. A felmérés tehát alátámasztja azt a közkeletű vélekedést, hogy a magyarok kiemelkedően pesszimisták – állítja a GfK Roper Consulting.

Magyarországon az embereket leginkább foglalkoztató téma az, hogy elegendő pénzük legyen a megfelelő élethez és a számlák kifizetéséhez (58 százalék). Ezután a gazdasági válság/pangás és a munkanélküliség (51 százalék), valamint az infláció és a magas árak (40 százalék) következnek. Ugyanez a három probléma izgatja a világ lakosságát is, azonban eltérő mértékben. Svédországban például az infláció és a magas árak csupán a lakosság 18 százaléka számára jelent félnivalót, míg Argentínában minden második embernek.

Az oktatás minőségének megítélése is érdekes megosztottságot mutat. Míg a világban minden ötödik ember látja problémának az oktatás színvonalát, Magyarországon csupán minden tizedik, Argentínában viszont minden harmadik ember gondolkodik ugyanígy – olvasható a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.