Fesztivált szerveznek a kesztyűsök

Magyar Termék védjegyet kapott négy pécsi kesztyűgyártó vállalkozás a napokban, a Pécsi Kesztyű Klaszter pedig fesztivállal ünnepli meg az iparág immár másfél évszázados hagyományát a baranyai megyeszékhelyen.

MNO
2011. 07. 12. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bodrogai Ferenc, a Magyar Termék Nonprofit Kft. alapítója kedden Pécsen, a pécsi kesztyűgyártók Ferencesek utcai üzletében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a védjegyet azok a gyártók érdemelhetik ki, amelyeknek magyarországi előéletük van, termékeik itthon nyerik el végső formájukat és legalább 51 százalékban belföldi hozzáadott értékkel készülnek. A négy pécsi cég pedig ilyen, ezért használhatja a jövőben a Magyar Termék logóját.

Kecskeméti Attila, a kft. ügyvezetője elmondta: a társaság négy éve 13 taggal alakult, s a védjegy ma már 26 cég évi 100 milliárd forint értékű termékén található meg. Úgy vélte, Magyarországon egyre többen ismerik fel: a hazai termék érték, amelynek vásárlása hozzájárul a minőségi árukínálat növeléséhez, munkahelyek megtartásához, bővítéséhez és a szállítási útvonalak csökkentésével a környezet védelméhez is.

Marczi Gábor, a Pécsi Kesztyű Klaszter elnöke elmondta, hogy a klaszter a közös piacvédelem, és egy közös márka kialakítása érdekében az idén áprilisban alakult. A jelenleg 10 tagból álló szervezet szeretné, ha a világ számos részén működő híres pécsi kesztyűgyártók együttműködnének közös céljaik megvalósítása érdekében. Fontos számukra, hogy a német mesterképzés tananyagának átvételével újraindítsák kesztyűkészítő szakemberek képzését és egy kesztyűs múzeumot is létrehozzanak.

A klaszter elnöke elmondta, hogy a tíztagú szervezetben működő hat kesztyűgyártó vállalkozás és további két, tagfelvételét kérő cég évente félmillió pár egyedi tervezésű, kézzel varrt kesztyűt készít, árbevételük összesen eléri a 3 milliárd forintot. Termékeik 90 százalékát exportálják, Európán kívül Amerikába is szállítanak belőlük. A baranyai megyeszékhely több kesztyűgyártó cége tavaly októberben közös üzletet nyitott Pécs belvárosában, hogy felélessze a hajdani pécsi kesztyűs hagyományokat. A pécsi márkaboltban közel száz egyedi tervezésű, eredeti bőrkesztyű modell tekinthető meg, ezek először itt láthatók együtt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a klaszter szeptemberben Pécs belvárosában fesztivált rendez a pécsi kesztyűgyártás 150. évfordulója alkalmából. Az érdeklődők megismerkedhetnek a kesztyűgyártás történetével, a legújabb modellekkel és azok készítésének módjával is. Lesznek szakmai versenyek, kesztyűdivat-bemutatók, a lakosságnak pedig kesztyűtervező versenyt hirdetnek, és a legjobb hat tervből kesztyűk is készülnek. A pécsi kesztyűgyártók ezenkívül ősszel bemutatkozási lehetőséget kapnak Belgrádban, a minőségi magyar termékeket népszerűsítő Hungarikum Központban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.